1EUR = 4.7808 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Menţiunea "Made in", obligatorie şi pe etichetele produselor non-alimentare

Etichetele "fabricat în" ("made in") ar trebui să fie obligatorii pentru produsele non-alimentare comercializate pe piața unică. De asemenea, Parlamentul European vrea penalizări mai drastice pentru companiile care comercializează produse necorespunzătoare sau posibil periculoase.

16 apr, 2014 | ECONOMICA.net

Parlamentul European a votat după prima lectură un proiect de Regulament european ce vizează anumite măsuri de întărire a siguranței produselor și regulile de supraveghere a pieței, menite se creeze mai multă protecție a consumatorului în UE. Astfel, s-a votat un articol potrivit căruia etichetele "fabricat în" ("made in") ar trebui să fie obligatorii pentru produsele non-alimentare comercializate pe piața unică. Totodată, Parlamentul vrea penalizări mai drastice pentru companiile care comercializează produse necorespunzătoare sau posibil periculoase.

Etichetarea obligatorie "fabricat în" ar putea îmbunătăți identificarea sursei bunurilor, întărind protecția consumatorului, au spus deputații, susținând propunerea Comisiei Europene ca etichetarea "fabricat în" pentru produsele non-alimentare să devină obligatorie și nu voluntară, cum este acum. În momentul de față, pentru aproximativ 10% din bunurile alese de sistemul de alertă RAPEX al UE, originea nu poate fi identificată.

"Acesta reprezintă un mare pas înainte pentru transparența circuitului produselor, ceea ce este bine pentru consumatori", a spus raportorul Parlamentului pentru siguranța produselor, Christel Schaldemose (S&D, DK). Ea și-a exprimat regretul că statele membre UE nu au căzut de acord asupra unei poziții comune din cauza diferendelor pe acest subiect, negocierile pe acest regulament fiind blocate, în detrimentului siguranței consumatorilor din Europa.

Indicarea țării de origine

Etichetarea "fabricat în" ar trebui să se aplice aproape tuturor bunurilor comercializate pe piața internă, cu unele excepții, cum ar fi medicamentele, a spus Parlamentul. Conform propunerii, producătorii UE ar putea alege dacă să pună eticheta "fabricat în" sau să numească țara lor.

Pentru bunurile produse în mai multe locuri, "țara de origine" ar fi țara în care a avut loc "cea din urmă procesare substanțială, justificată din punct de vedere economic", care a dus la "un nou produs" sau a reprezentat "o etapă importantă a procesului de producție" (conform definiției din Codul Vamal al UE).

Penalități mai mari pentru companii

Deputații vor ca penalitățile să fie "proporționale și disuasive", ținând cont, de asemenea, de seriozitatea, durata și caracterul intenționat și repetitiv al încălcării legii, precum și de mărimea companiei.

Deputații propun Comisiei să stabilească o listă neagră la nivelul UE cu toate companiile care "au încălcat în mod repetat și intenționat" regulile UE privind siguranța produselor. Ei mai propun și crearea unei baze de date pan-europene privind problemele cauzate de anumite produse consumatorilor. "Această legislație este un pas înainte pentru o supraveghere mai puternică, bazată pe riscuri, transeuropeană. O mai bună supraveghere înseamnă produse mai sigure pentru cetățenii europeni", a spus raportorul Parlamentului pentru regulamentul privind supravegherea pieței, Sirpa Pietikäinen (PPE, FI).

Parlamentul a votat prima lectură pentru a se asigura că activitatea depusă în acest mandat poate fi continuată de noul Parlament și utilizată ca bază pentru negocieri viitoare cu statele membre ale UE.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO