MADR: 150 de milioane de euro din fonduri europene, pentru investitii în ferme

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) lanseaza, marti, o sesiune de depunere de proiecte pentru masura 121 - 'Modernizarea exploatatiilor agricole' în baza regulamentelor europene de tranzitie, care asigura trecerea catre viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, sumele totale puse la dispozitia beneficiarilor cifrându-se la 150 de milioane de euro.
Economica.net - mie, 21 mai 2014, 10:29
MADR: 150 de milioane de euro din fonduri europene, pentru investitii în ferme

Potrivit datelor MADR, 115 milioane de euro din fondurile totale vor fi orientate catre investitiile efective în fermele vegetale si zootehnice, iar 35 de milioane de euro vor merge pentru spijinirea fermelor de familie.

Alocarea pentru fermele de familie va fi împartita în proportie de 50% pentru sectorul vegetal si 50% pentru sectorul zootehnic, iar valoarea maxima eligibila va fi de 125.000 euro/proiect.

Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%, existând însa posibilitatea majorarii acestuia cu 10% pentru investitiile realizate de tinerii agricultori, cu vârsta sub 40 de ani, 10% pentru investitiile realizate în zonele defavorizate si 10% pentru investitiile destinate îmbunatatirii eficientei utilizarii si depozitarii îngrasamintelor cu azotat si tratamentului apelor reziduale în exploatatiile agricole.

Beneficiarii acestor fonduri sunt persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societatile în nume colectiv – SNC, societatile în comandita simpla – SCS, societatile pe actiuni – SA, societatile în comandita pe actiuni – SCA, societatile cu raspundere limitata – SRL, societatile comerciale cu capital privat si societatile agricole.

Sprijinul pentru ferma de familie se acorda exploatatiilor agricole cu o dimensiune cuprinsa între 2 si 50 UDE (Unitati de Dimensiune Economica). Ferma trebuie sa fie înregistrata în Registrul unic de identificare/Registrul agricol.

În ceea ce priveste masura clasica a investitiilor în ferme, din cele 115 milioane de euro, circa 15 milioane de euro vor merge pentru implementarea standardelor, iar suma maxima ce va fi data pentru un proiect va ajunge la doua milioane de euro. Sprijinul nerambursabil pentru un proiect va fi de 40%, respectiv 800.000 de euro.

De asemenea, pentru investitiile în sectorul vegetal sunt alocate 50 de milioane euro, din care 40 de milioane de euro pentru achizitii de utilaje. Valoarea maxima eligibila a proiectului este de 700.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%, adica 280.000 euro.

Tot pentru sectorul vegetal, dar pentru proiectele care vizeaza constructii montaj, se aloca 10 milioane de euro. Un proiect poate fi finantat cu cel mult un milion de euro, din care sprijinul nerambursabil nu poate depasi 40%, reprezentând o suma de 400.000 euro.

Pe partea investitiilor în sectorul zootehnic, din cele 50 de milioane de euro alocate, 10 milioane merg catre achizitiile de utilaje, unde valoarea maxima eligibila a unui proiect este tot un milion de euro, iar sprijinul nerambursabil 40% (400.000 de euro). Pentru proiectele care vizeaza constructii montaj sunt alocate 40 de milioane de euro, valoarea maxima eligibila pentru un proiect nu poate depasi doua milioane de euro, iar beneficiarii primesc 40% sprijin nerambursabil, adica 800.000 euro.

În schimb, formele asociative pot primi o suma maxima de patru milioane de euro, respectiv un sprijin nerambursabil de 1,6 milioane de euro pentru proiectele care apartin unei forme asociative si care deservesc majoritatea membrilor acesteia. Fata de beneficiarii mentionati anterior, mai pot primi fonduri europene, la aceasta categorie, si cooperativele agricole (înfiintate în baza Legii nr. 566/2004), doar cu conditia ca membrii sa aiba statutul de fermier si sa fie înregistrati la APIA si/sau ANSVSA, iar investitiile realizate sa deserveasca interesele propriilor membri.

Sprijinul acordat se adreseaza fermierilor definiti conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practica în principal activitati agricole – activitate principala conform Certificatului de Înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului – a caror exploatatie este situata pe teritoriul României si are o dimensiune egala sau mai mare de 2 UDE, înregistrata în Registrul unic de identificare/Registrul agricol.

Pentru sectorul vegetal, punctajele de selectie ramân neschimbate, fiind la fel ca în sesiunea anterioara (26 noiembrie 2012 – 1 martie 2013), respectiv legume, pepiniere, plantatii de pomi si arbusti fructiferi cu maximul de punctaj, urmate de culturile de câmp si pepiniere, vita de vie pentru vin si struguri de masa.

Pentru sectorul zootehnic, prioritare sunt investitiile în sectorul de reproductie porcine cu maximum de puncte, urmat de sectorul bovine de carne, bovine de lapte, reproductie ovine si caprine, îngrasare porcine, ovine si caprine si sectorul pasari.

O noutate fata de sesiunile anterioare o reprezinta depunerea proiectelor si online în cadrul sistemului electronic de pe site-ul www.apdrp.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...