MADR a pus în dezbatere publică proiectul de ordin privind cadrul de acordare a subvențiilor în sectoarele vegetal și zootehnic pentru intervalul 2023 – 2027

Fermierii care depun cererea de plată începând cu 1 martie 2023, pentru intervenţiile de plăţi aferente domeniilor vegetal şi zootehnic prevăzute în Planul Naţional Strategic, trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate, cerinţele generale şi cele specifice prevăzute în proiectul de ordin postat marţi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
AGERPRES - mar, 14 feb. 2023, 21:18
MADR a pus în dezbatere publică proiectul de ordin privind cadrul de acordare a subvențiilor în sectoarele vegetal și zootehnic pentru intervalul 2023 - 2027

„Pe site-ul MADR, în secţiunea Transparenţă decizională, a fost postat, în data de 14 februarie 2023, proiectul de ordin privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) din Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat”, se menţionează într-un comunicat al MADR transmis marţi către Agerpres.

Potrivit sursei citate, pentru continuarea efectuării de plăţi neîntrerupte către fermieri şi alţi beneficiari, din fondurile Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, în cuantumurile alocate României pentru perioada 2023-2027, conform Planului Strategic PAC 2023-2027 este necesară crearea unui nou cadru juridic la nivel naţional, având în vedere că perioada reglementată prin OMADR nr. 45/2021, respectiv anii 2021 şi 2022, s-a încheiat la 31 decembrie 2022.

„Fermierii care depun cererea de plată pentru intervenţiile de plăţi aferente domeniilor vegetal şi zootehnic prevăzute în Planul Strategic, începând cu 1 martie 2023, trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate, condiţiile/cerinţele generale şi condiţiile/cerinţele specifice prevăzute de prezentul ordin”, arată MADR.

România beneficiază de la Uniunea Europeană, în perioada 2023-2027, de 9,78 miliarde euro, prin Fondul european de garantare agricolă (FEGA), pentru sprijinirea tranziţiei către o agricultură durabilă; o ambiţie crescută în ceea ce priveşte acţiunea în domeniul mediului şi al schimbărilor climatice, comparativ cu perioada anterioară de programare; respectarea unor cerinţe obligatorii, mai puternice ce vizează standardele pentru bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor.

MADR menţionează că prin Hotărârea de Guvern nr. 1.571/2022 s-a creat baza legală pentru elaborarea legislaţiei secundare, care vizează criteriile de eligibilitate, condiţiile/cerinţele generale şi condiţiile/cerinţele specifice, precum şi modul de implementare pentru următoarele intervenţii care se aplică în agricultură: sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii; sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri; schemele pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor.

De asemenea, intervenţiile în agricultură vizează şi schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal, pentru culturile: soia, lucernă, leguminoase boabe pentru industrializare (mazăre boabe, fasole boabe şi fasole păstăi), orez, sămânţă de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, legume cultivate în câmp (tomate, castraveţi, ardei, vinete), legume cultivate în sere şi solarii (tomate, castraveţi, ardei, vinete), fructe pentru consum în stare proaspătă/procesare (prune, mere, cireşe, vişine, caise, piersici) şi seminţe pentru plante furajere.

În sectorul zootehnic vor exista: schema de sprijin cuplat în sectorul zootehnic pentru crescătorii de animale din speciile bovine (vaci de lapte, taurine de carne, bivoliţe de lapte.), ovine, caprine şi crescătorii de viermi de mătase, ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturi amplasate pe teren arabil (ANT 1), in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6 şi ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic astfel: schema decuplată de producţie în sectorul lapte bovine, schema decuplată de producţie în sectorul carne bovine şi schema cuplată de producţie în sectorul ovine/caprine.

Condiţiile de acordare a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal sunt identice cu cele pentru acordarea plăţilor naţionale directe complementare aferente anului 2013, potrivit prevederilor art. 147 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2021/2115.

De asemenea, condiţiile specifice de acordare a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic sunt identice cu cele pentru acordarea plăţilor naţionale directe complementare aferente anului 2013, cu excepţia perioadei de referinţă pentru ANT lapte, care a devenit anul 2018 şi a datei de referinţă pentru ANT carne, care a devenit 31 ianuarie 2018.

MADR precizează că instituţiile interesate şi cetăţenii pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: [email protected].

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, potrivit unei transmisii live a secretarului de stat în Transporturi Irinel......
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...