MADR: De ce a acceptat Tabără supraimpozitarea veniturilor fermierilor în condiţii de secetă?

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii îl întreabă, într-un comunicat, pe fostul ministru Valeriu Tabără de ce a acceptat supraimpozitarea veniturilor fermierilor şi a restructurat ANIF, după ce acesta l-a acuzat pe actualul ministru că nu a supravegheat procesul de irigare, în ciuda secetei.
Economica.net - lun, 13 aug. 2012, 13:31
MADR: De ce a acceptat Tabără supraimpozitarea veniturilor fermierilor în condiţii de secetă?

„Văzând preocuparea dumneavoastră privind consolidarea sistemului de irigaţii, vă simţiţi responsabil de situaţia materială a celor 3.500 de specialişti care au fost restructuraţi de la ANIF de către dumneavoastră în anul 2011 prin vestita reorganizare şi lăsaţi pe drumuri cu cheltuieli şi credite fără ca nimănui să îi pese?”, se întreabă reprezentanţii MADR într-un comunicat transmis luni MEDIADAX.

Aceştia îl întreabă pe Tabără cine răspunde pentru „cheltuielile aberante datorate acestor reorganizări”, deoarece statul a înregistrat cheltuieli suplimentare cu asigurarea serviciilor de pază de 12 milioane de euro, în condiţiile în care cheltuielile de personal aferente celor 3.500 de persoane disponibilizate ar fi fost de opt milioane de euro anual.

„Vă simţiţi responsabil, domnule Tabără, de escrocheria prevăzută la art. 10 din OUG nr. 82 din anul 2011 prin care ANIF a fost exclusă de la posibilitatea de a exploatare la propriile sisteme, afacerea fiind pregătită pentru ca firmele clientelare să profite de o sumă de aproximativ 20 milioane euro anual? Poate justifica domnul ex-ministru Tabără de ce nu a făcut un gest de onoare şi nu a demisionat în momentul în care bugetul agriculturii a fost stabilit la 0,95% din PIB, în condiţiile unui aport de peste 6,5% al agriculturii în PIB în anul 2011?”, se mai arată în comunicat.

Oficialii MADR spun că Tabără uită să le explice fermierilor modalitatea prin care „a omis” să îşi ţină promisiunile faţă de ei, tăindu-le în mod discreţionar cei 43,34 euro pe hectar, diferenţa neacordată de plăti naţionale directe complementare pentru anul 2011.

„Ne poate spune domnul Tabără de ce, în condiţiile unui buget dezastruos, a acceptat supraimpozitarea şi suprafiscalizarea veniturilor fermierilor printr-o ordonanţă de urgenţă elaborată în secret şi aprobată în ultima zi a anului 2011 cu aplicabilitate de la 1 iulie 2012 în condiţiile în care ştia foarte bine cu ce secetă se confrunta sectorul agricol încă din toamna anului 2011?”, mai întreabă oficalii MADR.

Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără (PDL) a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că seceta ar fi cuprins minţile celor care fac parte din actualul Guvern, în cazul cărora „s-au contractat celulele” şi acum a început să „le plouă în cap”.

Tabără a comentat afirmaţiile senatorului PNL Varujan Vosganian, care „găsea argumente că reducerea creşterii economice din acest an se datorează strict secetei”.

„E adevărat că a fost o secetă extraordinară, tehnologică, atmosferică, şi culmea că a cuprins şi minţile din Guvern, nu mai spun de la Ministerul Agriculturii. E secetă peste tot şi s-ar putea ca pe seceta aceasta să se fi contractat celulele şi iată că plouă şi probabil la unii să le plouă în cap şi să vină cu noi idei pe mai departe”, a spus fostul ministru al Agriculturii.

Tabără a mai susţinut că a avertizat încă din toamna anului 2011 că acest an va fi unul greu, în care domeniul agricol va fi afectat de secetă, fapt pentru care a şi convocat Consiliul Naţional pentru Combaterea Secetei. El a precizat că actualul ministru al Agriculturii nu numai că nu a convocat acest for, dar nu a supravegheat procesul de irigare în acest an, multe dintre canalele de irigaţii nefiind folosite în primăvară.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...