MADR: De ce a acceptat Tabără supraimpozitarea veniturilor fermierilor în condiţii de secetă?

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii îl întreabă, într-un comunicat, pe fostul ministru Valeriu Tabără de ce a acceptat supraimpozitarea veniturilor fermierilor şi a restructurat ANIF, după ce acesta l-a acuzat pe actualul ministru că nu a supravegheat procesul de irigare, în ciuda secetei.
Economica.net - lun, 13 aug. 2012, 13:31
MADR: De ce a acceptat Tabără supraimpozitarea veniturilor fermierilor în condiţii de secetă?

„Văzând preocuparea dumneavoastră privind consolidarea sistemului de irigaţii, vă simţiţi responsabil de situaţia materială a celor 3.500 de specialişti care au fost restructuraţi de la ANIF de către dumneavoastră în anul 2011 prin vestita reorganizare şi lăsaţi pe drumuri cu cheltuieli şi credite fără ca nimănui să îi pese?”, se întreabă reprezentanţii MADR într-un comunicat transmis luni MEDIADAX.

Aceştia îl întreabă pe Tabără cine răspunde pentru „cheltuielile aberante datorate acestor reorganizări”, deoarece statul a înregistrat cheltuieli suplimentare cu asigurarea serviciilor de pază de 12 milioane de euro, în condiţiile în care cheltuielile de personal aferente celor 3.500 de persoane disponibilizate ar fi fost de opt milioane de euro anual.

„Vă simţiţi responsabil, domnule Tabără, de escrocheria prevăzută la art. 10 din OUG nr. 82 din anul 2011 prin care ANIF a fost exclusă de la posibilitatea de a exploatare la propriile sisteme, afacerea fiind pregătită pentru ca firmele clientelare să profite de o sumă de aproximativ 20 milioane euro anual? Poate justifica domnul ex-ministru Tabără de ce nu a făcut un gest de onoare şi nu a demisionat în momentul în care bugetul agriculturii a fost stabilit la 0,95% din PIB, în condiţiile unui aport de peste 6,5% al agriculturii în PIB în anul 2011?”, se mai arată în comunicat.

Oficialii MADR spun că Tabără uită să le explice fermierilor modalitatea prin care „a omis” să îşi ţină promisiunile faţă de ei, tăindu-le în mod discreţionar cei 43,34 euro pe hectar, diferenţa neacordată de plăti naţionale directe complementare pentru anul 2011.

„Ne poate spune domnul Tabără de ce, în condiţiile unui buget dezastruos, a acceptat supraimpozitarea şi suprafiscalizarea veniturilor fermierilor printr-o ordonanţă de urgenţă elaborată în secret şi aprobată în ultima zi a anului 2011 cu aplicabilitate de la 1 iulie 2012 în condiţiile în care ştia foarte bine cu ce secetă se confrunta sectorul agricol încă din toamna anului 2011?”, mai întreabă oficalii MADR.

Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără (PDL) a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că seceta ar fi cuprins minţile celor care fac parte din actualul Guvern, în cazul cărora „s-au contractat celulele” şi acum a început să „le plouă în cap”.

Tabără a comentat afirmaţiile senatorului PNL Varujan Vosganian, care „găsea argumente că reducerea creşterii economice din acest an se datorează strict secetei”.

„E adevărat că a fost o secetă extraordinară, tehnologică, atmosferică, şi culmea că a cuprins şi minţile din Guvern, nu mai spun de la Ministerul Agriculturii. E secetă peste tot şi s-ar putea ca pe seceta aceasta să se fi contractat celulele şi iată că plouă şi probabil la unii să le plouă în cap şi să vină cu noi idei pe mai departe”, a spus fostul ministru al Agriculturii.

Tabără a mai susţinut că a avertizat încă din toamna anului 2011 că acest an va fi unul greu, în care domeniul agricol va fi afectat de secetă, fapt pentru care a şi convocat Consiliul Naţional pentru Combaterea Secetei. El a precizat că actualul ministru al Agriculturii nu numai că nu a convocat acest for, dar nu a supravegheat procesul de irigare în acest an, multe dintre canalele de irigaţii nefiind folosite în primăvară.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...