MADR: Fonduri europene pentru investiţii în crame, laboratoare şi săli de degustarea vinului

Viticultorii vor putea face cu ajutorul fondurilor europene investiţii în crame, laboratoare pentru controlul calităţii, dar şi săli de degustare şi vânzare, potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în care sunt cuprinse şi investiţiile în construcţia de imobile noi destinate vinificaţiei.
Economica.net - joi, 06 iul. 2017, 06:39
MADR: Fonduri europene pentru investiţii în crame, laboratoare şi săli de degustarea vinului

‘Pentru a veni in sprijinul solicitanţilor din sectorul vie-vin şi pentru a creşte absorbţia fondurilor europene alocate măsurilor notificate în Programul Naţional de Sprijin al României 2014 – 2018, a fost elaborat un act normativ care, pe lângă investiţiile deja accesate de către producători, cuprinde şi investiţii în construcţia de imobile noi destinate vinificaţiei (crame), laboratoare pentru controlul calităţii, imobile cu destinaţia de prezentare şi vânzare, săli de degustare, care, până la apariţia prezentului ordin, se puteau accesa doar prin PNDR,’, se arată într-un comunicat al MADR.

Sprijinul se acordă în baza Ordinului nr. 208/2017 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investiţii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României (PNS) în sectorul vitivinicol 2014 – 2018, aprobate prin Ordinul nr.1801/2014.

În acest context a fost stabilită aria solicitanţilor care accesează fondurile europene pentru măsura de investiţii, după cum urmează: persoane juridice cu domiciliul fiscal în România; instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare vitivinicolă, definite conform legislaţiei naţionale în vigoare; persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale.

De asemenea, sunt eligibile şi asociaţiile cu doi sau mai mulţi producători şi/sau organizaţii interprofesionale, care realizează o operaţiune de producţie, alta decât cele finanţate prin PNDR, care îndeplinesc următoarele condiţii: exploatează plantaţii viticole înscrise în Registrul plantaţiilor viticole, produc şi/sau îmbuteliază vinuri în întreprinderea vinicolă proprie sau, în nume propriu, la terţii şi comercializează produsele vinicole în nume propriu; achiziţionează struguri pentru vin, produc şi/sau îmbuteliază vinuri în întreprinderea vinicolă proprie sau, în nume propriu, la terţi şi comercializează produsele vinicole în nume propriu; comercializează produse vinicole achiziţionate de pe piaţa internă.

Ministerul Agriculturii precizează că pentru accesarea tuturor operaţiunilor eligibile din cadrul măsurilor de investiţii, solicitantul este condiţionat să producă vinuri în unitatea proprie, sau în nume propriu la terţi şi să comercializeze producţia vinicolă obţinută.

Solicitările de investiţii se depun în sesiune deschisă la sediile centrelor judeţene ale APIA.

Începând cu anul 2009, Romania a beneficiat de fonduri europene prin programele naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol.

Pentru noua perioadă de programare 2014 – 2018 producătorii de struguri pentru vin pot accesa fonduri FEGA prin Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol, cu o alocare financiară anuală de 47,7 milioane euro, pentru următoarele 5 măsuri de sprijin: promovarea vinurilor, prin submăsura de promovare a vinurilor produse în UE care constă în acţiuni de informare în statele membre, în scopul informării consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin şi la schema de denumiri de origine controlată şi indicaţii geografice, precum şi submăsura de promovare în ţări terţe, în vederea îmbunătăţirii competitivităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau a vinurilor pentru care se indică soiul viţei-de-vie; restructurarea şi reconversia podgoriilor; asigurarea recoltei; investiţii; distilarea subproduselor.

Pentru măsura de investiţii, contribuţia Uniunii Europene este de maximum 50% din costurile eligibile, fondurile reprezentând finanţare FEGA, iar contribuţia beneficiarilor este de minimum 50%.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...