MADR: Primele plăţi pe PNDR 2014-2020 ar putea fi efectuate până la sfârşitul anului

Directorul general al Direcţiei Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Mihai Herciu, a declarat vineri, la Constanţa, că sunt condiţii şi premise favorabile ca până la sfârşitul anului 2015, pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, să se facă primele plăţi cu fonduri europene.
Economica.net - vin, 24 iul. 2015, 09:15
MADR: Primele plăţi pe PNDR 2014-2020 ar putea fi efectuate până la sfârşitul anului

Prezent la un seminar organizat de MADR, care se desfăşoară în perioada 23-24 iulie, reprezentantul Direcţiei Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR a făcut unele precizări cu privire la ‘comentariile nefondate ale unor persoane, care încearcă, pe undeva, să pună într-o lumină nefavorabilă situaţia implementării PNDR 2014-2020 în România’.

‘Se comentează de multe ori că (…) România nu a avut în ianuarie 2014 un program de dezvoltare rurală aprobat. Vreau să fac o precizare, în cursului anului 2014, până în decembrie, niciun stat membru al Uniunii Europene nu a avut programele de dezvoltare rurală aprobate, asta este o consecinţă a faptului că multe regulamente aferente sectorului de dezvoltare rurală, regulamente ale Uniunii Europene, au apărut cu întârziere. În multe ţări, primele programele de dezvoltare rurală au fost aprobate abia în luna decembrie. După aceea, a mai fost o categorie de nouă programe pentru februarie 2015 şi pachetul lunii mai din care şi România face parte cu încă 25 de programe. Deci, aş dori să fie clar pentru toată lumea, din acest punct de vedere, nu am avut nicio întârziere, nicio rămânere în urmă’, a precizat Mihai Herciu.

Acesta a spus că se mai vorbeşte despre faptul că, până în prezent, nu s-ar fi reuşit nicio absorbţie de bani europeni prin PNDR 2014-2020, fără să se ţină însă cont de fluxul procedural în astfel de situaţii, subliniind, totodată, că sunt condiţii şi premise favorabile ca până la sfârşitului anului în curs să se facă primele plăţi pe PNDR 2014-2020, scrie Agerpres.

‘Se face comentariu legat de faptul că până în acest moment nu s-a absorbit nimic din alocarea financiară 2014 – 2020, fără să se cunoască sau fără să se ţină cont de faptul că există un întreg flux procedural şi anume, orice finanţare începe cu o deschidere de sesiune de depuneri de proiecte, după care urmează evaluarea acestor proiecte din punct de vedere al eligibilităţii, etapa de selecţie a proiectelor şi, în baza raportului de selecţie, se declară câştigătoare proiectele care urmează prin decizie de finanţare să primească sprijinul de la Programe. Tot acest parcurs înseamnă un număr de zile şi luni şi bineînţeles că nu era posibil să facem absorbţie până la acest moment, dar sunt condiţii şi premise favorabile ca până la sfârşitul acestui an, PNDR 2014-2020 să înceapă primele plăţi’, a spus oficialul MADR.

Directorul Direcţiei Dezvoltare Rurală din cadrul MADR a infirmat afirmaţiile potrivit cărora măsurile aferente PNDR 2014-2020 nu ar fi fost încă lansate în România.

‘Este un comentariu că măsurile aferente PNDR 2014-2020 nu au fost încă lansate în România. Şi din acest punct de vedere trebuie să fac precizarea că şi înainte ca programul să fie aprobat prin deciziile Comisiei Europene, ceea ce s-a întâmplat pe 26 mai anul curent, Autoritatea de Management, prin asumarea răspunderii, a lansat în luna martie un pachet de trei măsuri şi, după deciziile de aprobare, un pachet consistent cu încă şapte măsuri din program.’, a afirmat Mihai Herciu.

Seminarul Ad-Hoc ‘Schimb de bune practici – Proiecte de succes în România din perspectiva PNDR 2007-2013’, organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală (RNDR), se desfăşoară în perioada 23-24 iulie, în municipiul Constanţa.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt la nivelul la care se aştepta, menţionând în acest sens că "nu există......
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...