Madridul şi Berlinul susţin deopotrivă restabilirea încrederii în moneda euro

Banca Centrală Europeană este independentă şi acţionează în cadrul mandatului şi sarcinilor care îi revin, iar datoria politicienilor este să-şi îndeplinească sarcina, care în momentul de faţă este de a restabili încrederea pieţelor în durabilitatea proiectului monedei unice, a declarat joi la Madrid cancelarul german Angela Merkel, la finalul reuniunii bilaterale avute cu omologul său spaniol, Mariano Rajoy.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 14:26
Madridul şi Berlinul susţin deopotrivă restabilirea încrederii în moneda euro

Declaraţiile au fost făcute la scurt timp după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, anunţa că instituţia va cumpăra fără limite din datoriile suverane, dar numai în cazul statelor care cer ajutoare financiare şi respectă strict condiţiile impuse. Niciunul dintre cei doi şefi de guvern nu a dorit să aprecieze în niciun fel concret anunţul venit de la BCE.

„Rămânem angajaţi în apărarea monedei comune, în acest spirit s-a desfăşurat reuniunea. Trebuie întărită încrederea în moneda euro /…/ Voinţa politică nu poate fi înlocuită de măsurile BCE, iar pieţele trebuie să-şi recapete şi ele încrederea în politicieni”, a spus Angela Merkel. Ea a mai subliniat şi faptul că „BCE acţionează independent, în cadrul mandatului său, şi ia măsurile oportune; „sarcina noastră, a mea, este să ne facem datoriile politice – printre care se numără şi reformele făcute de Spania. Nu voi spune mai multe”.

De asemenea, cancelarul german a mai afirmat, întrebată fiind de presupuse condiţii macroeconomice sau financiare impuse Madridului pentru sprijin politic, că nu poate comenta măsurile de restructurare financiară şi reforme întreprinse în Spania. „Nicio ţară nu vrea să impună nimic dificil alteia, dar trebuie să se treacă prin aceste reforme, pentru că altfel nu vom mai putea să ne vindem produsele. Trebuie să combatem deficitul, pentru că depindem de pieţele financiare, şi altfel nu ne vom mai putea trăi vieţile în libertate /…/ Dar nu am venit aici ca să spun ce reforme trebuie făcute în Spania sau nu; trebuie să am încredere în premierul spaniol”, a insistat şeful guvernului de la Berlin.

La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy a subliniat faptul că anunţul venit de la BCE a fost făcut chiar în momentul când începea conferinţa de presă de la Madrid, şi nu a avut timp să analizeze informaţiile. Şeful guvernului spaniol s-a limitat de asemenea să spună că, pentru el, priorităţile sunt creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, reducerea deficitului public, reformele structurale, restructurarea sectorului bancar, crearea unei bad bank (o bancă ce ar urma să preia toate activele toxice, n.red.) în toamna acestui şi an, şi că poate cere cel mult colaborarea celorlalţi parteneri europeni, când vine vorba de moneda euro şi viitorul UE. Şi el a subliniat faptul că nu s-a angajat cu nimic faţă de omologul său german, şi că va continua cu aplicarea reformelor structurale pentru a respecta priorităţile astfel enunţate. „Cooperarea dintre cele două naţiuni (spaniolă şi germană, n.r.) este moneda comună”, a mai spus Rajoy, şi a insistat la rândul său asupra ideii deja enunţate de dna Merkel: „Spania şi Germania vor face tot ceea ce este necesar pentru a disipa orice îndoieli asupra continuităţii proiectului monedei unice”.

Reuniunea bilaterală de la Madrid a avut loc concomitent cu un for de afaceri hispano-german, şi în aşteptarea deciziei anunţate din partea Băncii Centrale Europene, cu privire la cumpărarea din datoriile suverane ale ţărilor din zona euro care au probleme de finanţare pe pieţe. Anterior, Mariano Rajoy declara într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, că se aşteaptă ca BCE să-şi anunţe decizia potrivit căreia va cumpăra din datoria suverană a ţării iberice pentru a slăbi presiunile făcute pe pieţe.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
 Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea ...
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...