MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – ‘Părăsiţi imediat ţara’

Ministerul Afacerilor Externe a informat că, în contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre şi a evoluţiilor negative din această seară, a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - "Părăsiţi imediat ţara!".
AGERPRES - mar, 22 feb. 2022, 07:24
MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - 'Părăsiţi imediat ţara'

„În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe le solicită cu insistenţă cetăţenilor români să nu se deplaseze în această ţară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum şi în zona de frontieră din nordul şi nord-estul Ucrainei, reamintind cetăţenilor români că situaţia de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat”, se arată în alerta MAE.

De asemenea, MAE sfătuieşte cetăţenii români să rămână vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să fie în măsură să îşi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă, scrie Agerpres.

Ministerul de Externe reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internaţional, părţi integrante ale Ucrainei.

Conform sursei citate, în conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea şi ieşirea străinilor şi apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea şi ieşirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare şi ieşire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniştri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menţionăm că prezenţa în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare şi ieşire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniştri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancţionată administrativ şi penal de legislaţia ucraineană.

În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracţiunile administrative, încălcarea de către cetăţenii străini a Regulamentului de intrare şi ieşire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepseşte cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetăţenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acţiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracţiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetăţenilor ucraineni, precizează MAE.

„Ministerul de Externe, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul Ucrainei”, subliniază sursa citată.

MAE reiterează solicitarea către cetăţenii români care se află în Ucraina să îşi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasada României la Kiev: +380936252717, Consulatul General Cernăuţi: +380635669918; Consulatul General Odessa: +380955412788; Consulatul Solotvino: +380682140918).

De asemenea, MAE reaminteşte că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară – telefon 0040 -751.084.537.

Luni seara, preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina, cărora le-a recunoscut independenţa, înainte de a semna acorduri de ajutor reciproc care prevăd prezenţa de durată a forţelor ruse, notează AFP.

Două decrete ale preşedintelui rus cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei să îşi asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul” „republicilor populare” Doneţk şi Lugansk.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...