MAE condamnă lansarea de către Coreea de Nord a satelitului cu o rachetă balistică

Ministerul român de Externe îşi exprimă "profunda îngrijorare" şi condamnă cu fermitate acţiunea de lansare de marţi de către Coreea de Nord a unui satelit folosind o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 13:56
MAE condamnă lansarea de către Coreea de Nord a satelitului cu o rachetă balistică

„Prin această acţiune, RPD Coreeană a sfidat recomandările şi apelul comunităţii internaţionale transmise anterior prin care s-a cerut cu fermitate autorităţilor de la Phenian să renunţe la comiterea unui act de provocare la adresa păcii, stabilităţii, securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume”, afirmă MAE, într-un comunicat transmis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit MAE, RPD Coreeană „a încălcat astfel, într-un mod grosolan, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU prin care se interzice Phenianului să efectueze orice lansare care foloseşte tehnologia rachetelor balistice şi a ignorat moratoriul încheiat cu SUA la 29 februarie 2012”.

Totodată, MAE precizează că „România, pe parcursul mandatului său de Reprezentare Locală a UE la Phenian în semestrul al II-lea 2012, a transmis în mod repetat autorităţilor RPD Coreene, inclusiv prin ambasadorul nord-coreean la Bucureşti, mesaje privind imperativul respectării stricte a angajamentelor internaţionale asumate pe linia neproliferării, cerând ca Phenianul să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asia de Nord-Est”.

Coreea de Nord şi-a reafirmat miercuri „dreptul legitim” de a lansa rachete de uz civil şi a asigurat că îşi va continua programul spaţial în pofida sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU a cărui autoritate în materie o contestă, relatează AFP.

„Nu contează ce spun ceilalţi, noi vom continua să ne exercităm dreptul legitim de a lansa sateliţi”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe după tirul reuşit al unei rachete cu rază lungă de acţiune, care a generat un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale.

Purtătorul de cuvânt, citat de agenţia oficială KCNA, a insistat asupra caracterului „paşnic” al programului spaţial nord-coreean, care se înscrie într-un plan general de „construcţie economică şi de ameliorare a nivelului de viaţă al populaţiei”.

„Această problemă nu ţine, deci, de un domeniu în care Consiliul de Securitate al ONU poate să spună una sau alta”, a adăugat purtătorul de cuvânt, în timp ce ambasadori ai statelor membre ale Consiliului urmau să se reunească de urgenţă, miercuri dimineaţa, la New York.

Tirul de rachetă cu rază lungă de acţiune este perceput drept o ameninţare directă de către Statele Unite, care au denunţat un act „extrem de provocator” încălcând rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale ONU, care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...