MAE: Finlanda sprijină nemijlocit aderarea României la Schengen în două etape

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Helsinki Pertti Torstila a reiterat sprijinul nemijlocit al Finlandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, în două etape, informează MAE român.
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 16:24
MAE: Finlanda sprijină nemijlocit aderarea României la Schengen în două etape

Oficialul finlandez a avut miercuri consultări cu secretarul de stat în MAE român, Luminiţa Odobescu, care a exprimat încrederea părţii române pentru adoptarea unei decizii politice pozitive de aderare a României la spaţiul Schengen la reuniunea Consiliului JAI din septembrie 2012.

„La rândul său, secretarul de stat Pertti Torstila a reiterat sprijinul nemijlocit al Finlandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, în două etape”, menţionează un comunicat transmis MEDIAFAX de MAE.

De asemenea, Luminiţa Odobescu a arătat că „România este pregătită să colaboreze strâns cu autorităţile de la Helsinki în operaţiuni vizând securizarea frontierelor, luând în considerare că România are a doua graniţă externă a UE, ca lungime, după cea ruso-finlandeză”.

Potrivit MAE, cei doi demnitari „au abordat şi tema continuării cooperării privind implementarea cadrului european vizând incluziunea socială a persoanelor aparţinând minorităţii roma”.

„Se are în vedere, în acest cadru, trimiterea, în perioada următoare, a unui expert român la Helsinki, pentru a conlucra cu autorităţile finlandeze în acest domeniu”, precizează comunicatul.

Cei doi secretari de stat au evidenţiat nivelul foarte bun al dialogului politic şi al cooperării într-o serie de domenii de interes comun, precum securizarea frontierei externe a UE, mediu, justiţie şi afaceri interne.

„A fost evidenţiat interesul ambelor părţi pentru consolidarea cooperării în plan economic, prin impulsionarea contactelor între mediile de afaceri din România şi Finlanda şi dinamizarea raporturilor investiţionale şi comerciale”, mai relatează comunicatul MAE.

Finlanda a fost în 2011, alături de Olanda, una dintre ţările care s-au opus în Consiliul European aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, modificându-şi poziţia la începutul acestui an.
Pe 3 aprilie a.c., , Finlanda şi România au semnat un acord pentru gestionarea problemei privind cerşetoria din Helsinki, prin care se stabilea că un trimis al României va merge în Finlanda pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei.

Zeci de copii cerşetori din Bulgaria şi România s-au întors pe străzile din Helsinki în această primăvară, unii dintre ei fiind de vârstă şcolară, deşi cei mai mulţi sunt chiar mai mici, relata pe 4 aprilie postul finlandez de televiziune YLE, în pagina electronică.

Copiii romi nu au mai fost văzuţi pe străzile din Helsinki după ce primăria le-a retras custodia celor care se ocupau de ei, în urmă cu câţiva ani.

Copiii vizitează un centru de zi pentru romi condus de Institutul Deaconess din Helsinki. Organizaţia susţine că romii din estul Europei îşi aduc acum întreaga familie la cerşit în Finlanda, adăugând că aceştia închiriază apartamente modeste în care locuiesc cu zecile.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...