MAE: Polonia sprijină aderarea României la Schengen

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Luminiţa Odobescu a avut, marţi, consultări bilaterale cu sub-secretarul de stat din MAE polonez Grazyna Bernatowicz care a reconfirmat sprijinul Poloniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, informează MAE.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 19:30
MAE: Polonia sprijină aderarea României la Schengen

Potrivit sursei citate, discuţiile s-au purtat pe teme privind problematica bilaterală, situaţia din Balcani şi evoluţiile din Vecinătatea Estică a UE.

Cei doi oficiali au exprimat satisfacţia pentru nivelul excelent al cooperării bilaterale româno-polone în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, în special în domeniul economic, al politicii de securitate şi al coordonării pe problematica afacerilor europene. În cadrul consultărilor, a fost trecut în revistă stadiul implementării Planului de Acţiune al Parteneriatului Strategic şi s-a convenit continuarea dialogului în vederea actualizării acestuia. De asemenea, a fost reiterat obiectivul comun de a menţine un ritm susţinut al dialogului sectorial, atât la nivel politic, cât şi tehnic.

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a evidenţiat interesul României de a întăriri şi diversifica cooperarea economică, pe un fond dinamic, în care volumul schimburilor comerciale în anul 2011 a ajuns la 3,2 miliarde euro, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Cei doi demnitari au arătat că stadiul excelent al relaţiei româno-polone este reflectat inclusiv în buna coordonare a celor două ţări, între capitale şi la Bruxelles, în ceea ce priveşte temele aflate pe agenda europeană.

În cadrul discuţiilor a fost evidenţiată convergenţa poziţiilor României şi Poloniei pe majoritatea temelor europene, precum guvernanţa economică, noua perspectivă financiară, politica de coeziune, reforma Politicii Agricole Comune, guvernanţa şi respectiv extinderea spaţiului Schengen, extinderea UE, vecinătatea estică, etc.

În acest context, sub-secretarul de stat Grazyna Bernatowicz a reconfirmat sprijinul Poloniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Luminiţa Odobescu a adresat mulţumiri părţii polone pentru sprijinul constant în acest dosar şi a prezentat măsurile adoptate de România în vederea consolidării controlului frontierelor sale şi implicarea activă în operaţiunile FRONTEX desfăşurate la graniţele externe ale Uniunii.

De asemenea, cele două părţi au avut un schimb de opinii privind priorităţile preşedinţiei poloneze a Grupului Vişegrad (iulie 2012 – iunie 2013) şi iniţiativa poloneză privind crearea noului instrument european de asistenţă pentru dezvoltare „European Endowment for Democracy”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky achiziţionează dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net, prin care îşi propune, printre altele, ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...