MAE: Relaţiile României cu Franţa cunosc o tendinţă ascendentă, de intensificare a cooperării

Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, a adresat o scrisoare conducerii postului de televiziune Canal+, care a difuzat o emisiune în care era parodiat regizorul român Cristian Mungiu, reprezentantul ţării noastre la Paris "exprimând indignarea faţă de utilizarea unui clişeu care constituie un pericol prin consecinţele pe care le poate avea asupra percepţiei publicului larg faţă de cetăţenii români", a precizat luni diplomaţia de la Bucureşti.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 19:56
MAE: Relaţiile României cu Franţa cunosc o tendinţă ascendentă, de intensificare a cooperării

Totuşi, MAE arată că „emisiunea postului de televiziune Canal+, cu referiri la juriul Festivalului de Film de la Cannes şi la regizorul român Cristian Mungiu, aceasta reprezintă o opinie a unui post privat de televiziune în cadrul unui emisiuni – pamflet şi trebuie să fie tratată ca atare”.

MAE apreciază că „relaţiile României cu Franţa cunosc o tendinţă ascendentă, de intensificare a cooperării, ulterior semnării, în februarie 2013, la Paris, de către prim-miniştrii celor două ţări, a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic. Ritmul contactelor, atât la nivel politic, cât şi pe diverse paliere sectoriale de cooperare s-a accentuat, reflectând voinţa comună a ambelor părţi de a aprofunda şi diversifica cooperarea bilaterală”.

„Această cooperare intensificată în plan bilateral, precum şi angajamentul constant al părţii române de deschidere şi disponibilitate pentru dialog sunt repere importante pentru folosirea la maxim a potenţialului de cooperare între cele două state şi pentru conturarea unei imaginii cât mai bune a României în Franţa”, afirmă diplomaţia română, la solicitarea AGERPRES.

Ambasadorul Philippe Gustin a subliniat, săptămâna trecută, necesitatea de a lucra „pentru o mai bună imagine a României în Franţa”.

Totodată, el le-a sugerat jurnaliştilor francezi de la emisiunea „Les Guignols de l’Info” care l-au parodiat pe regizorul Cristian Mungiu, să vină în România pentru a vedea realităţile acestei ţări, susţinând că „originea stereotipurilor este ignoranţa”.

„Originea stereotipurilor este ignoranţa. Eu le propun jurnaliştilor de la ‘Les Guignols de l’Info’ să vină în România pentru a vedea realităţile acestei ţări”, a precizat pentru AGERPRES Philippe Gustin.

Mungiu a fost prezentat în emisiunea respectivă ca un cerşetor care îi cere lui Steven Spielberg, renumitul regizor de la Hollywood şi preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, o cameră de filmat, afirmând că el nu are bani să îşi cumpere, pentru că tatăl său este în închisoare, mama bolnavă şi are şi un bebeluş în grijă.

Dar Mungiu a susţinut că emisiunea de umor nu trebuie să ne facă să credem că aceasta este o părere generală a tuturor francezilor despre români şi că ar trebui mai bine să ne concentrăm asupra a ceea ce avem de făcut, „astfel încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect”.

De altfel, regizorul român, alături de cineastul indian Anurag Kashyap, au fost decoraţi cu Ordinul Artelor şi Literelor, luni, la Cannes, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care i-a caracterizat drept doi realizatori ‘de talent şi cu convingeri, lideri ai unui nou val cinematografic’.

Membru al juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes, distins cu Palme d’or în 2007 pentru filmul ‘4 luni, 3 săptămâni, 2 zile’, Cristian Mungiu a primit distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor.

‘Filmele dumneavoastră extrem de realiste lasă să se vadă absurditatea tragică a realităţilor sociale şi politice prin intermediul ironiei tăioase din privirea dumneavoastră’, a subliniat Aurelie Filippetti, în prezenţa lui Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes.

Pentru ministrul francez al culturii, Cristian Mungiu, este ‘liderul unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (…) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceauşescu’.

Regizorul român – al cărui film ‘După dealuri’ a fost recompensat în 2012 la Cannes cu premiul pentru scenariu şi cu două premii ex aequo pentru interpretare feminină – a dorit să-şi dedice medalia tuturor artiştilor români, apreciind că ‘singura soluţie pentru ţara sa este să investească în educaţie şi cultură’.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...