MAE respinge „cu fermitate” informaţiile privind livrări de armament către extremiştii Statului Islamic

Economica.net
13 08. 2014
romania_steag_4668564737323111123495696679_55034300

Sursa citată informează că MAE, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al exporturilor de produse militare, nu a primit spre examinare şi, implicit, nu a eliberat nicio licenţă de export de tancuri, către nicio destinaţie, în perioada 2012 – 2014.

‘Subliniem că toate produsele militare exportate de ţara noastră sunt cuprinse în rapoartele anuale şi trimestriale prezentate pe pagina electronică a ANCEX şi care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. În esenţă, aceste rapoarte prezintă valoric şi cantitativ exporturile româneşti de componente, produse şi echipamente militare, inclusiv de arme de foc şi tancuri sau alte vehicule blindate’, arată MAE.

Instituţia aminteşte că România respectă ‘cu stricteţe’ cele mai înalte standarde de control al exporturilor şi importurilor de produse militare şi că autoritatea naţională de control în domeniu aprobă licenţele de transfer de produse militare numai pe baza unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali şi confirmate de autorităţile competente din ţările de destinaţie.

Servicii de securitate occidentale au furnizat arme extremiştilor Statului Islamic din Irak, achiziţionate inclusiv din România, a declarat, marţi, o sursă militară agenţiei RIA Novosti, citată de site-ul în engleză al agenţiei de presă ruse.

Potrivit sursei, transportoare blindate, tunuri, lansatoare de rachete şi muniţii au fost achiziţionate din Bulgaria, sisteme de artilerie din Croaţia, tancuri şi arme de foc din România, iar vehicule de infanterie din Ucraina.