MAE: România va continua şi în 2013 demersurile pentru aderarea la Schengen

MAE informează că România va continua consultările cu statele membre, cu actuala şi viitoarea Preşedinţie a UE, astfel încât aderarea la Schengen să fie concretizată în cursul anului 2013, într-o primă fază cu frontierele aeriene şi maritime încă din primul trimestru al anului viitor.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 08:52
MAE: România va continua şi în 2013 demersurile pentru aderarea la Schengen

Potrivit unei informări transmise joi MEDIAFAX, MAE se va consulta atât cu actuala preşedinţie cipriotă a Consiliului UE, cât şi cu preşedinţia irlandeză care va fi în primul semestru al anului viitor.

„România va continua consultările cu toate statele membre, actuala şi viitoarea Preşedinţie a UE, astfel încât aderarea să fie concretizată în cursul anului viitor, într-o primă fază cu frontierele aeriene şi maritime încă din primul trimestru al anului 2013”, se arată în precizarea MAE.

De asemenea, Ministerul român de Externe menţionează că la Consiliul JAI, care se va desfăşura joi şi vineri la Luxemburg, unde România este reprezentată de ministrul Administraţiei şi Internelor Mircea Duşă şi şeful Departamentului Schengen din MAI Marian Tutilescu, va avea loc o informare privind aderarea la Schengen, însă nu se va lua o decizie cu privire la calendarul aderării.

„La Consiliul JAI va avea loc o prezentare a stadiului referitor la decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Consiliul va lua act de finalizarea implementării de către România a măsurilor acompaniatorii decise în cadrul Consiliului European din martie 2012. Printre aceste măsuri s-au numărat o serie de activităţi FRONTEX pe toate categoriile de frontiere, continuarea progreselor pentru realizarea Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor, contribuţii la analizele de risc ale FRONTEX şi instruirea personalului de frontieră în domeniul detectării documentelor false”, se mai arată în informarea MAE.

Subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost scos de pe agenda Consiliului JAI care va avea loc joi şi vineri în Luxemburg, fiind amânat pentru şedinţa din 6-7 decembire, a declarat, pentru MEDIAFAX, un purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a Consiliului UE.

„Nu mai este pe agenda de discuţii pentru mâine, însă a rămas pentru agenda reuniunii Consiliului JAI care va avea loc în 6-7 decembrie. Unele state membre au exprimat preocupare privind evoluţiile politice din România şi Bulgaria, aşa că am întrebat toate părţile interesate, inclusiv guvernele de la Bucureşti şi Sofia şi am decis să amânăm discuţia pentru reuniunea următoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote semestriale a Consiliului UE.

De asemenea, el a arătat că la reuniunea din decembrie subiectul nu va fi doar discutat, ci se va şi încerca de către Preşedinţia cipriotă obţinerea unei decizii privind aderarea celor două ţări la Schengen.

„Încercăm să o discutăm pentru a avea o decizie. Nu va fi doar o discuţie formală”, a asigurat Christodoulides.

Pe de altă parte, potrivit unor surse oficiale consultate de MEDIAFAX, Olanda şi Germania au cerut amânarea deciziei privind aderarea celor două ţări la Schengen.

Examinarea cererilor de aderare ale României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată pentru martie 2013, din cauza unei incertitudini cu privire la capacitatea autorităţilor acestor două ţări de a îşi respecta obligaţiile, au declarat miercuri surse diplomatice la Bruxelles, a relatat AFP.

O abordare este prevăzută pentru joi, în cursul reuniunii miniştrilor de Interne din cadrul UE la Luxembourg, dar „nu a venit timpul să se ia decizii”, a subliniat una dintre aceste surse.

Problema aderării „se va pune în martie 2013, dar acest lucru nu înseamnă că va fi luată o decizie”, a insistat unul dintre diplomaţii europeni citaţi de AFP.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a afirmat recent că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene şi maritime, iar până la sfârşitul anului viitor va exista „cu siguranţă” o decizie privind şi frontierele terestre.

Olanda a anunţat că va aştepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două ţări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârşitul acestui an.

De asemenea, mai mulţi oficiali germani, printre care şi ambasadorul de la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.

Germania şi Franţa au prezentat la începutul acestui an un plan privind aderarea în două etape a României şi Bulgariei la zona Schengen, într-o primă fază cu frontierele maritime şi terestre, urmată apoi de un al doilea pas cu frontierele terestre.

Consiliul European din martie a menţionat că o decizie privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei trebuia să fie luată în septembrie în cadrul Consiliului JAI, la care participă miniştrii de Interne din ţările membre UE.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat luna trecută reuniunea programată pentru 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de „subiecte substanţiale”, precizând însă că aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta protestează vehement după ce un oficial ucrainean a spus că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta care aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc
Budapesta protestează vehement după ce un oficial ucrainean a spus că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta care aprovizionează ...
Declaraţiile recente ale unui consilier din Ministerul ucrainean al Energiei despre conducta petrolieră ce aprovizionează Ungaria cu petrol din Rusia sunt ''şocante şi inacceptabile'', a......
Agroland a înregistrat venituri de 66,8 milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creștere cu 21%
Agroland a înregistrat venituri de 66,8 milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creștere cu 21%
Grupul Agroland Business System, care deține cea mai mare rețea de magazine agricole din România, raportează venituri ...
Aproape 6,7 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. 3 milioane dintre aceștia se află acum în țări care n-au graniță cu Ucraina
Aproape 6,7 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. 3 milioane dintre aceștia se află acum ...
Aproape trei milioane de refugiaţi ucraineni au părăsit ţările de la frontiera cu Ucraina, unde au fugit imediat după ...
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei ...