MAE: Românul dat dispărut iniţial în urma atentatului de la Kabul este mort

"Referitor la situaţia celor doi cetăţeni români, victime ale atentatului care a avut loc în această dimineaţă la Kabul, Afghanistan, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în urma finalizării procedurilor specifice, misiunea diplomatică a României la Kabul a confirmat oficial decesul cetăţeanului român, dat dispărut în urma atentatului", precizează un comunicat al MAE remis MEDIAFAX
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 09:42
MAE: Românul dat dispărut iniţial în urma atentatului de la Kabul este mort

Pe de altă parte, cel de-al doilea cetăţean român este rănit şi se află, în continuare, sub îngrijire medicală, starea de sănătate fiind stabilă, precizează MAE.

De asemenea, MAE a comunicat informaţiile, atât cu privire la cetăţeanul român decedat, cât şi cu privire la cel rănit, către autorităţile române competente, în vederea contactării şi informării familiilor acestora.

Misiunea diplomatică a României se află în contact permanent cu autorităţile locale şi aliate, fiind pregătită să acorde asistenţa consulară necesară, în baza competenţelor legale, se mai arată în comunicatul MAE.

Surse oficiale precizaseră anterior pentru MAE că românii victime ale atentatului produs marţi dimineaţă la Kabul sunt angajaţi ai firmei americane de securitate DynCorp International.

Cei doi erau angajaţi ai firmei americane de securitate DynCorp International, care asigură în Afganistan servicii de securitate, de logistică, dar şi de instruire pentru forţele afgane. Cei doi cetăţeni români nu erau angajaţi ca personal combatant, ci aveau sarcini administrativ-logistice, potrivit surselor menţionate.

De asemenea, românul rănit în atentat este în stare stabilă la un spital militar american, în timp ce pentru cel de-al doilea dat dispărut sunt „şanse slabe” să mai fie în viaţă. E posibil ca acesta să fi fost lovit în plin de explozia camionului încărcat cu explozibil, ceea ce face dificilă identificarea lui, precizau, pentru MEDIAFAX, sursele oficiale.

MAE anunţase marţi dimineaţă că un român a fost rănit şi un altul este dat dispărut în urma atentatului de la Kabul.

Un atac comis marţi dimineaţa la Kabul împotriva unei companii străine de transport care colabora ISAF, forţa NATO din Afganistan, a provocat moartea a cel puţin şapte persoane, a anunţat poliţia din oraş, relatează AFP.

„Patru paznici nepalezi, unul afgan şi doi civili afgani”, au fost ucişi în urma atacului, a declarat şeful poliţiei din Kabul, Mohammad Ayub Salangi, precizând că toţi atacatorii, respectiv aproximativ trei persoane, au fost ucişi.

Poliţia, a precizat, de asemenea, că trei sau patru persoane au fost rănite.

Atentatul sinucigaş comis, marţi, la Kabul împotriva unei companii de transport străine care colabora cu NATO şi în urma căruia un român a murit şi un altul a fost rănit, a fost revendicat de talibani.

Rebelii talibani au confirmat într-un comunicat că au atacat „o importantă bază logistică şi de aprovizionare străină cu un camion plin cu explozibil, care a distrus barierele şi le-a permis mujahedinilor echipaţi cu arme grele şi uşoare să intre”, relatează AFP.

Explozia, urmată de confruntările cu forţele de securitate locale, confirmă intensitatea atacurilor rebele observată în ultimele săptămâni, în pofida speranţelor generate de deschiderea unui birou al talibanilor în Qatar, destinat favorizării viitoarelor negocieri de pace.

Atacul are loc pe fondul creşterii presiunilor asupra Guvernului afgan de a negocia cu talibanii, cu un an şi jumătate înainte de retragerea majorităţii militarilor forţei NATO (ISAF).

Comandoul taliban a dat asaltul în jurul orei locale 04.30 (03.00 ora României), în acest cartier situat în apropiere de drumul spre Jalalabad, o axă care traversează estul capitalei şi unde se află complexuri ale ONU şi ISAF, precizează AFP.

Potrivit primelor constatări, un camion plin cu explozibil a explodat în faţa unei intrări a complexului industrial, creând un crater enorm. Un schimb de focuri a avut loc ulterior între gărzi şi doi sau trei kamilaze, timp de aproximativ 40 de minute, a explicat şeful poliţiei.

Numeroase companii străine lucrează cu misiunea ISAF a NATO în Afganistan.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...