MAE vrea expulzarea ambasadorului Siriei şi rechemarea ambasadorului român la Damasc

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat că MAE a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest faţă de masacrul comis săptămâna trecută în oraşul sirian Houla.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 11:25
MAE vrea expulzarea ambasadorului Siriei şi rechemarea ambasadorului român la Damasc

„Noi suntem de părere că acolo s-au petrecut fapte intolerabile şi condamnăm omorârea atâtor civili sub impactul autorităţilor. Noi am remis prim-ministrului şi Preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei, rechemarea ambasadorului României, sigur, acestea ca un prim pas pentru a semnala gravitatea a ceea ce s-a întâmplat în Siria, urmând să se adopte şi alţi paşi, în consonanţă cu ceea ce ţările europene, cu care noi suntem asociaţi, ceea ce ţările NATO fac în această direcţie”, a declarat ministrul Andrei Marga, pentru RRA.

MAE anunţase marţi seara că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Siriei la Bucureşti, Zyad Zaher Edin, pentru a condamna violenţele comise în localitatea Houla, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii.

Secretarul de stat Dan Petre i-a transmis diplomatului sirian faptul că România „condamnă ferm violenţele incalificabile comise, recent, în localitatea Houla, în apropierea oraşului Homs”, se arăta într-un comunicat al MAE.

De asemenea, Dan Petre „a exprimat profunda indignare faţă de astfel de acte, care sunt de natură să ameninţe inclusiv stabilitatea şi securitatea regională”.
Totodată, MAE român a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgenţă orice formă de violenţă şi a solicitat punerea în aplicare cu rigurozitate si în întregime a planului emisarului comun al ONU şi Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan, în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU 2043, şi susţinerea în totalitate a misiunii de observare a ONU în Siria (UNSMIS).

Şefii misiunilor diplomatice siriene din capitalele marilor ţări europene – Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania au fost expulzaţi marţi, într-o acţiune coordonată, ca urmare a violenţelor produse în Siria. Măsuri similare au fost adoptate şi de SUA, Australia, Elveţia, dar şi alte state occidentale.
Majoritatea victimelor masacrului de la Houla, din Siria, au fost executate, potrivit primelor rezultate ale unei anchete ONU, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville, a relatat AFP.

„Credem că mai puţin de 20 dintre cele 108 asasinate pot fi atribuite unor tiruri de artilerie şi tancuri”, a declarat Colville. „Majoritatea celorlalte victime (…) a fost executate sumar în cadrul a două incidente diferite”, comise potrivit locuitorilor de miliţiile loiale regimului, „shabiha”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...