MAEur: CE a presuspendat pe Transporturi numai proiectele CNADNR şi CFR

Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) precizează că notificarea primită joi de la Comisia Europeană vizează presuspendarea integrală a programului privind Competitivitatea Economică şi parţială pentru programele Transport şi Regional.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 19:45
MAEur: CE a presuspendat pe Transporturi numai proiectele CNADNR şi CFR

De asemenea, potrivit unei precizări transmise MEDIAFAX de către MAEur, în cadrul programului Transport (POS T) au fost presuspendate numai două din cele patru axe prioritate ale programului.

Cele două sunt axa 1 „Modernizarea şi dezvoltarea axelor prioritare ale reţelei transeuropene de transport (TEN-T) în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil şi integrării acestuia cu reţelele de transport ale UE”, precum şi axa 2 „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul creării unui sistem naţional de transport durabil”.

„În cadrul acestor axe, au fost presuspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier şi pe calea ferată, ai căror beneficiari sunt Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi, respectiv, Compania Naţională Căile Ferate Române”, se subliniază în comunicatul MAEur.

De asemenea, în cazul Programului Operaţional Regional (POR), presuspendarea vizează toate axele, cu excepţia axei prioritare 2, „Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport”.

Pentru această axă, Comisia Europeană consideră satisfăcătoare verificările efectuate de autorităţile naţionale asupra contractelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) înainte de 1 octombrie 2011, iar măsura de presuspendare se aplică doar pentru contractele publicate în SEAP după această dată, precizează MAEur.

Decizia CE se bazează pe rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie şi iulie 2012 pentru aceste trei programe operaţionale gestionate de Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene.

„Deficienţele au vizat procedurile de achiziţie publică derulate înainte de iulie 2011, fapt ce a condus la decizia Comisiei Europene de a întrerupe plăţile la data de 16 iulie 2012, pentru proiectele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România din axa prioritara I, finanţată din Fondul de Coeziune”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Începând cu luna august 2012, AM POS -T a iniţiat un plan de acţiune, vizând în principal reverificarea tuturor procedurilor de achiziţie publică aferente axei prioritare I şi analiza sistemului de management şi control atât la nivelul beneficiarilor POS-T, cât şi la nivelul AM POS-T.

La sfârşitul lunii septembrie 2012, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a elaborat şi transmis către Comisia Europeană un plan de măsuri concrete, cu termene exacte de implementare, menite să ridice întreruperea plăţilor, se menţionează în comunicatul Ministerului Transporturilor.

„Comisia a luat notă de acţiunile întreprinse până în prezent de partea română pentru remedierea deficienţelor din sistemul de gestionare a fondurilor structurale şi de coeziune, dar a apreciat că este nevoie de măsuri suplimentare care să crească credibilitatea sistemelor de management şi control, în special în privinţa achiziţiilor publice, precum şi a prevenirii fraudei şi conflictelor de interese”, evidenţiază comunicatul MAEur.

Totodată, MAEur subliniază că în perioada următoarelor două luni până când Comisia Europeană va decide cu privire la suspendarea programelor sau deblocarea plăţilor pot continua însă implementarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari.

CE a informat, joi, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”, România având la dispozizie două luni pentru remedierea deficienţelor.

Potrivit unui comunicat CE, joi dimineaţă serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

„Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creșterea competitivităţii economice». Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române”, precizează sursa citată.

CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre.

Comisia solicită autorităților române să ia de urgenţă măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) privind înmatriculările de autoturisme din Europa arată ...