Cine a fost câştigătorul anului pe piaţa de retail

Marile lanţuri de hipermarketuri au vândut anul trecut cu până la 25% mai mult faţă de 2011. Marele câştigător este Auchan.
Alina Stanciu - Dum, 23 iun. 2013, 20:52
Cine a fost câştigătorul anului pe piaţa de retail

An excelent pentru majoritatea marilor reţele de retail din România. Conform rezultatelor financiare raportate pentru 2012, marile companii de profil au avut încasări de până la 25% mai mari comparativ cu anul anterior, conform cifrelor furnizate pentru ECONOMICA.NET de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Câştigătorul anului

Marele câştigător al anului trecut a fost Auchan, ale cărui afaceri au crescut cu 25%, de la 1,57 de miliarde de lei la 1.97 miliarde de lei. Retaileruil francez, care a achiziţionat la finele anul trecut 20 de magazine Real de la Metro Group, a reuşit totodată să devină profitabil, pentru prima dată de la intrearea în România, în urmă cu aproximativ 8 ani. Cele 11 magazine pe care le deţine în momentul de faţă (fără unităţile real care nu au fost încă integrate) au adus un profit net în valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei, faţă de o pierdere netă de 9,6 milioane de lei cu un an în urmă. Compania a deschis în mai anul trecut primul hipermarket Auchan Citz din România, la Iaşi, pe un nou format de 5.000 mp.

Mai multe magazine

Creşterea accelerată a numărului de magazine, se vede şi în cifra de afaceri a polonezilor de la Enterprise Investors (EI), proprietarii magazinelor Profi. Au crescut anul trecut cu 23,7%, ajungând la o cifră de afaceri de 1,15 miliarde de lei net. În 2012, retailerul Profi Rom Food a inaugurat 45 de magazine, investiţiile masive afectându-le puţin profitabilitatea. Au raportat un profit net de 13,13 milioane de lei, faţă de 13,2 milioane de lei cu un an în urmă.

Remodelarea se vede

Billa România a fost anul trecut în plin proces de remodelare a magazinelor. De asemenea,  au adăugat reţelei două magazine noi la Bucureşti şi Iaşi, ajungând să opereze 68 de unităţi în toatî ţara. Investiţiile s-au reflectat în vânzări, astfel că au avuit a treia cea mai mare creştere a cifrei de afaceri în 2012 faţă de 2011: 12,3%. mai precis, potrivit datelor INRC, anul trecut Billa România a raportat o cifră de afaceri netă de 1,26 miliarde de lei şi un profit net de 3,65 de milioane de lei, În 2011, profitul net al companiei a fost de aproximativ 5,2 milioane de lei. 

Au sacrificat profitul, pentru vânzări

Rewe România, care operează magazinele Penny Market şi XXL Mega Discount, şi-a sacrificat anul trecut profitul pentru vânzări mai mari. Retailerul a raportat o majorare de 10% a cifrei de afaceri, până la 1,92 miliarde de lei, dar a devenit neprofitabilă, înregistrând pierderi brute de 4,4 milioane de lei. Cu un an în urmă, compania avea un profit net de 5,1 milioane de lei.

Carrefour: vânzări mai mari, profit mai mic

Cu toate că la ei acasă nu vând foarte bine, gigantul francez Carrefour a înregistrat anul trecut o creştere a vânzărilor mai mare comparabil cu 2011.  Carrefour este, în România, conform datelor aferente anului trecut, un business în valoare de 4,28 de miliarde de lei, creşterea faţă de 2011 fiind de 6,37%. În 2011 faţă de 2010 creşterea a fost de aproximativ 5%. În ceea ce priveşte profitabilitatea, Carrefour a raportat puţin peste 100 de milioane de lei, faţă de 133,8 milioane de lei cu un an în urmă.

Ce a făcut Cora anul trecut

România Hypermarche, operatorul magazinelor Cora, a vândut anul trecut cu 6% mai mult decât cu un an în urmă, în condiţiile în care a inaugurat un singur magazin în 2012, în Bucureşti. Potrivit datelor furnizate de ONRC, compania a terminat anul trecut cu afaceri de 1,46 de miliarde de lei şi un profit net de 24,5 milioane de lei. Profitul a fost însă mai mic, scâzând de la 39,9 milioane de lei la 24,5 milioane de lei.

Selgros, vânzări ca în 2011

În cazul Selgros, vânzările de anul trecut au fost similare cu cele din 2011, creşterea fiind de numai 0,5%. Au ajuns la o cifră de afaceri netă de 3,4 miliarde de lei şi un profit net de aproximativ 68,6 milioane de lei, faţă de 86,7 milioane de lei în  anul anterior.

Vânzările Real în scădere

Singurul retailer care a vândut mai puţin anul trecut decât cu un an în urmă este Real. Aparâinând până la finele lui 2012 grupului german Metro, cele 24 de hypermarketuri real au generat afaceri de 2,89 de miliarde de lei, cu 3,6% mai mici faţă de anul anterior. De asemenea, retailerul a ajuns la o pierdere brută în valoare de 73,5 milioane de lei.

Menţionăm că Metro Cash&Carry, Kaufland şi Lidl, ceilalţi trei mari retaileri de pe plan local, nu figurează cu bilanţ depus, potrivit datelor ONRC.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Roma reduce subvenția acordată fabricii de baterii pentru mașini electrice pe care o contruiesc Mercedes-Benz și Stellantis în Italia
Guvernul de la Roma reduce subvenția acordată fabricii de baterii pentru mașini electrice pe care o contruiesc Mercedes-Benz ...
Guvernul italian reduce fondurile pentru fabrica de baterii a Stellantis NV şi Mercedes-Benz Group, un proiect care se confruntă cu întârzieri, din cauza încetinirii cererii în Europa pentru......
ANPC a amendat compania Transferoviar Călători cu 30.000 de lei și a dispus oprirea temporară a garniturilor de tren unde s-au găsit neregului
ANPC a amendat compania Transferoviar Călători cu 30.000 de lei și a dispus oprirea temporară a garniturilor de tren ...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 30.000 de lei SC Transferoviar Călători S.R.L., ...
Cafenelele ar putea deveni un business de lux? Prețul cafelei, aproape de maximul istoric
Cafenelele ar putea deveni un business de lux? Prețul cafelei, aproape de maximul istoric
Graficele prețurilor cafelei arată îngrijorător, iar evoluția este similară celei privind boabele de cacao, care au ...
Drum de mare viteză Craiova – Târgu Jiu: Ultimul lot a intrat în procedura de licitație
Drum de mare viteză Craiova – Târgu Jiu: Ultimul lot a intrat în procedura de licitație
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat procedura de licitație și pentru ultimul ...