Planurile Carrefour pentru 2021: Niciun supermarket sau hipermarket nou nu va mai avea casieri

După ce au revoluționat piața comerțului alimentar inaugurând primul hipermarket din România fără casieri, retailerul francez Carrefour a anunțat, într-un scurt interviu pentru ECONOMICA.NET, planurile sale pentru anul acesta. Toate magazinele ce urmează a fi deschise vor fi 100% Self Check-out.
Alina Stanciu - lun, 29 mart. 2021, 17:17
Planurile Carrefour pentru 2021: Niciun supermarket sau hipermarket nou nu va mai avea casieri

“Focusul nostru este ca următoarele Hipermarketuri și Marketuri să fie 100% Self Service”, au declarat pentru Economica.net oficialii Carrefour după ce, la mijlocul acestei luni, au inaugurat, la Sfântu Gheorghe, primul  hipermarket 100% Self Check-out al rețelei și al 41-lea în total. Compania nu a dorit să divulge planurile sale în materie de expansiune.

În ceea ce privește magazinele deja existente, retailerul anunță că  nu a prevăzut nicio modificare  anul acesta.

Cât despre motivele pentru care retailerul a decis să investească în casele 100% Self Check-out, reprezentanții săi susțin că această schimbare este generată de clienți, care și-au manifestat dorința de a câștiga timp la cumpărături.

“Observațiile din teren și discuțiile active cu clienții relevă toate același lucru (nu doar în România, ci la nivel global): clienții nu își doresc să mai aștepte la coadă. De 20 de ani de când suntem în piață, Carrefour ascultă nevoile consumatorilor și transformă feedbackul în opțiuni de shopping. Prin intermediul tehnologiei transformăm experiența de cumpărături pentru a oferi fluiditate, interconectivitate între formatele fizice și online și accesibilitate.Pentru a câștiga timp pentru clienții noștri, ne dorim ca în 2021 să creștem progresiv numărul de formate de magazine echipate doar cu case Self Sevice. Focusul nostru este ca următoarele Hipermarketuri și Marketuri să fie 100% Self Service”, au declarat pentru Economica.net oficialii companiei.

Amintim că, în octombrie anul trecut, retailerul a deschis la Timișoara primul supermarket  100% Self Check-out din rețea. Este vorba despre  o unitate de 700 de mp cu 7 case Self Service și 20 de angajați

Economie de personal?

Pe lângă faptul că reduc timpul de așteptare pentru plată și oferă o mai mare protecție a angajaților și clienților în contextul Covid-19, casele de marcat inteligente ar putea soluționa parțial și pe termen lung și una dintre marile probleme ale retailerilor din ultimii ani- cea a forței de muncă.

Un studiu recent realizat la nivel global de compania de consultanță în management McKinsey arată că pandemia a accelerat tendințele existente în munca la distanță, comerțul electronic și automatizare (inclusiv în retail), astfel că până la 25% mai mulți angajați decât se estimase anterior, ar putea avea nevoie să-și schimbe ocupația.

Din datele Carrefour, într-un magazin al rețelei, pentru a se acoperi ambele ture, este nevoie ca 2 angajați pe zi să deservească o casă tradițională. Funcționarea caselor este adaptată la traficul de clienți, astfel, într-o zi obișnuită, retailerul deschide sau închide casele în funcție de nevoi.

Analizând informațiile mai vechi transmise de companie odată cu lansarea de noi hipermarketuri, retailerul creează în jur de 20-24 de case la un magazin de aproximativ 7.000 de mp, ceea ce ar însemna că pentru o unitate de această suprafață ar fi necesari în jur de 40- 48 de casieri, dintr-un total de 200-230 de angajași câți deservesc un hipermarket Carrefour.

Spre exemplu, pentru inaugurarea hipermarketului din Târgoviște din 2020,  o unitate cu o suprafață de vânzare de 7.340 de metri pătrați, 70.000 de produse și care are 32 case de marcat, dintre care 12 case rapide Self Service, compania a angajat 230 de persoane.

Nouă ani mai târziu, în 2011 când magazinele se bazau doar pe casele tradiționale, un hipermarket de aproximativ 7.000 de mp și 24 de case de marcat (Carrefour Botoșani) a necesitat 200 de noi angajați.

Astfel, cel puțin pentru moment, nu se poate determina clar în ce măsura există o tendință de a reduce numprul de angajași per magazin odată cu introducerea caselor de marcat self service.

“Scopurile tehnologiei Self Service sunt: eficiență, viteză, simplitate, autonomie pentru clientul nostru. Pentru ca, în final, să îmbunătățim experiența la cumpărături, deoarece casele Self Service sunt deschise în permanență, indiferent de fluxul de clienți. Acest sistem self checkout este simplu și intuitiv pentru oricine, deoarece permite atât plata cash, cât și cu cardul, și-n același timp, clienții au parte în orice moment de asistență de la angajații Carrefour care sunt acolo pentru ei când au nevoie de ajutor. Așadar „economia” de personal nu este un element în acest calcul, ci eficiența”, au răspuns reprezentanții companiei întrebați fiind ce economii de petrsonal se vor face urmare a înlocuirii casierilor cu case de marcat inteligente.

Potrivit unei analize Economica, Carrefour este a șaptea companie privată cu cei mai mulți salariați în cursul anului 2019, având la acea dată 10.210 de angajați, cu 213 mai mulți față de anul anterior.

Investiții suplimentare – ce presupune o casă Self Service

Self Service este o tehnologie în mod evident mai scumpă decât cea necesară pentru o casă tradițională și presupune achiziție de echipamente, update de soft, mentenanță, echipamente securizare zonă, formare de personal, conform companiei. “Sunt investiții care la sfârșitul zilei se traduc prin timp câștigat pentru clienții noștri și pe care le vom realiza adaptat, în funcție de particularitățile zonei, de așteptările clienților, de realitatea din piața muncii”, au mai explicat oficialii companiei, fără a oferi o domensiune mai exactă a investiției.

Carrefour România, parte a grupului francez cu același nume, operează peste 360 de magazine la nivel național sub diverse formate.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...