Cei mai mari comercianți alimentari au închis cel puțin 30 de supermarketuri și magazine de proximitate, în 2022

Un an al expansiunilor în comerțul alimentar, 2022 a continuat să fie și unul al ajustărilor. Magazinele neperformante sau cele în spații nepotrivite noilor formate au trebuit să fie închise.
Alina Stanciu - mar, 24 ian. 2023, 22:06
Cei mai mari comercianți alimentari au închis cel puțin 30 de supermarketuri și magazine de proximitate, în 2022

Expansiune, modernizare dar și închideri de magazine. 2022 a fost pentru marii jucători din retailul alimentar unul plin de provocări, în care a fost nevoie inclusiv de ajustări, unitățile neperformante, dar și cele care nu se mai potriveau ca spațiu conceptelor actuale, au fost închise.

O analiză realizată de Economica.net pe baza informațiilor furnizate de companii și a datelor termene.ro, cei mai mari retaileri au închis anul trecut peste 30 de magazine, majoritatea supermarketuri sau magazine de proximitate.

Lidl, liderul pieței din punct de vedere al cifrei de afaceri din 2021, a relocat anul trecut 10 magazine din localitățile Tecuci, Ploiești, Roman, Slatina, Dorohoi, Caransebeș, Pecica, Adjud, Târnăveni și București. Conform analizelor Economica, cinci dintre aceste magazine noi au înlocuit magazine închise tot în 2022. Restul au fost închise cu un an în urmă.

Spre exemplu, în capitală, compania a relocat, la o distanță de câteva sute de metri,  o fostă unitate Plus preluată de la Tengelmann. Noul magazin, de aproximativ 1.300 de mp, este situat pe Strada Valea Oltului Nr. 63-67 și a fost inaugurat în noiembrie anul trecut. Vechiul magazin fusese închis cu câteva luni înainte.

Situația este similară și cu unitatea Lidl din Pecica, județul Arad. Tot în noiembrie anul trecut, retailerul a inaugurat o unitate nouă, în locul uneia de la aceeaşi adresă, dar care și-a închis ușile în mai 2022, deoarece nu mai corespundea standardelor companiei în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi experienţa pentru clienţi.

De asemenea, în Slatina, Lidl a închis în ianuarie 2022 o unitate pe care a redeschis-o câteva luni mai târziu, și câteva numere mai încolo.  Motivul relocării a fost același, magazinul nu mai corespundea standardelor companiei în ceea ce privește sustenabilitatea și experiența pentru clienți. La fel și în Adjud, unde noua unitate este în același loc cu cea veche.

La fel și în Ploiești, pe strada Grădinari Nr 42, unde Lidl avea un magazin mai vechi pe care l-a reamenajat în mai multe rânduri.

„În linie cu investițiile în procesul de modernizare a magazinelor Lidl, toate unitățile închise în 2022 au fost deja relocate sau modernizate.  În anul calendaristic 2022, am inaugurat 38 de unități, dintre care 10 au fost relocări, rețeaua noastră ajungând la un număr total de 346 de magazine. (…)Odată cu deschiderea unor unități noi, am continuat investițiile în procesul de modernizare a magazinelor noastre, astfel că în 2022 am avut și înlocuiri ale unor unități mai vechi, pe care le-am optimizat pentru a corespunde standardelor noastre în ceea ce privește sustenabilitatea și experiența pentru clienți”, au explicat pentru Economica oficialii companiei.

Cum arată optimizarea rețelei de magazine la Profi

Un alt retailer care își ajustează permanent magazinele, fiind atent la parametrii de profitabilitate, dar și la design și concept, este Profi, compania cu cea mai extinsă rețea de magazine la nivel național.

Potrivit datelor Profi, în 2022, compania operată de fondul de investiții Mid Europa Partners a închis 17 magazine, în contextul în care a deschis și remodelat peste 270.

Carrefour, prin cele patru entități juridice pe care le înglobează, Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operațional SRL și Supeco Investment SRL, a închis anul trecut, potrivit informațiilor Economica, trei magazine. Mai exact, potrivit datelor din Monitorul Oficial, puse la dispoziția Economica de termene.ro, anul trecut retailerul a decis următoarele închideri: o unitate din comuna Ștefăneștii de Jos, Strada Sinaia Nr. 53-53B, operată de Carrefour S.A. și două supermarketuri operate de Artima (Calea Dorobanți nr. 103-105 și în orașul Chișineu-Criș, Strada Înfrățirii Nr. 58, județul Arad).

În 2022, Carrefour România a avut 36 de deschideri la nivel național și a depășit astfel pragul de 400 de magazine în toate formatele: hipermarket, supermarket, express și discount.

Mega Image S.R.L., compania prin care grupul Ahold Delhaize controlează lanțul Mega Image și Shop&Go din România, a închis, potrivit deciziilor din 2022 publicate în Monitorul Oficial, patru magazine Mega Image, dintre care două în Focșani (Strada Bârsei nr. 6B, strada Măgura nr. 98) și două în București (Strada Zizin și Bulevardul l. C. Brătianu din Sectorul 3).

Despre Auchan nu există date în Monitorul Oficial referitoare la închiderea de magazine. Retailerul nu are însă prea mare vechime în zona retailului de proximitate, acolo unde există cele mai numeroase ajustări.

Auchan România, care nu a răspuns solicitării Economica legată de evoluția numărului de magazine, are în portofoliu 298 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, 6 supermarketuri și 259 de magazine de ultraproximitate MyAuchan.

În ceea ce privește Penny, lanțul retailerului german REWE, compania a închis anul trecut un singur supermarket din Brașov, potrivit companiei. Penny are deja 336 de unități la nivel național, după un 2022 în care a adăugat rețelei  36 de unități și a remodelat 81.

Kaufland, al doilea cel mai mare lanț de hipermarketuri din România după cifra de afaceri, nu a închis în 2021 niciun magazin, potrivit declarațiilor proprii.
În ceea ce privește activitatea Metro, operatorul celui mai mare lanț de magazine de proximitate din România, (peste 1.900 de magazine LaDoiPași), compania nu ne-a oferit detalii despre numărul magazinelor închise. „Rețeaua de magazine de proximitate LaDoiPași s-a extins accelerat în 2022, înregistrând peste 300 de inaugurări. De asemenea, în 2022, Metro a remodelat peste 150 de magazine LaDoiPași”, ne-a explicat oficialii companiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...