Magazinele Mega Image şi-ar putea schimba proprietarul

Grupul belgian Delhaize, care operează în România lanţul de supermarketuri Mega Image, ar negocia o fuziune cu grupul olandez Ahold, scrie presa internaţională.
Economica.net - lun, 11 mai 2015, 13:05
Magazinele Mega Image şi-ar putea schimba proprietarul

Delhaize Group, proprietarul celui mai mare lanţ de supermarketuri din România,  Mega Image, negociază un acord de fuziune cu grupul olandez Ahold, discuţiile fiind în fază incipientă, inforemează Bloomberg.

Informaţia a apărut în week-end în publicaţiile belgiene De Tijd şi L’Echo, care  au relatat, citând persoane apropiate situaţiei, că discuţiile dintre cele două părţi sunt în fază preliminară şi nu s-a ajuns la discuţii despre preţ sau structură.

Reprezentanţii Ahold şi Delhaize au refuzat să comenteze.

În cazul în care tranzacţia ar avea loc, gupul astfel format ar controla circa 4% din piaţa americană a magazinelor alimentare, potrivit analiştilor băncii franceze Natixis, şi vor fi prezenţi pe întreaga coastă de est. Aceasta întrucât ambele companii realizează circa 60% din vânzări în Statele Unite. De asemenea, la nivel european, compania rezultată în urma fuziunii ar deveni al patrulea mare retailer de alimente.

Cresc acţiunile companiei

Vestea referitoare la posibila fuziune a dus luni la creşterea puternică a acţiunilor celor două companii de retail, relatează Bloomberg. Astfel, acţiunile Delhaize au urcat cu până la 19%, la 86,08 euro pe unitate, înregistrând cea mai mare creştere din ultimii 12 ani, în timp ce titlurile Ahold au avansat cu până la 10%, la 18,97 euro pe unitate. Capitalizarea de piaţă a Delhaize a atins în acest fel 8,9 miliarde de euro, iar cea a grupul Ahold la 17 miliarde de euro.

„Ambele grupuri ar beneficia de acest acord, prin îmbunătăţirea structurii, din acest motiv considerăm că fuziunea este foarte probabilă”, a declarat James Grzinic, analist la Jefferies, în Londra.

O ofertă de preluare a Delhaize ar fi cea mai mare achiziţie din istoria Ahold, capitalizarea de piaţă a retailerului belgian fiind dublă faţă de cele 3,4 miliarde de dolari plătite de grupul olandez pentru U.S. Foodservice în anul 2000. Acea preluare a dus Ahold în pragul falimentului trei ani mai târziu, din cauza unei fraude contabile la U.S. Foodservice.

Grupul Delhaize este prezent pe şapte pieţe la nivel mondial, Belgia, Luxemburg, România, Serbia, Grecia, SUA şi Indonezia şi are peste 3.400 de magazine. Anul trecut , retailerul a înregistrat venituri de peste 21 miliarde de euro.

Pe piaţa din România Delhaize este prezent cu retailerul Mega Image, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, cu o reţea care cuprinde în prezent 414 magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image (201), Shop&Go (210), AB COOL FOOD (1), Gusturi Româneşti (1) şi Mega Drive (1).
La sfârşitul anului trecut, directorul general Mega Image, Xavier Piesvaux, a declarat că retailerul va continua extinderea reţelei. În 2014, reţeaua Mega Image s-a extins cu 104 magazine noi.

Te-ar mai putea interesa și
China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate
China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate
Autorităţile chineze au autorizat miercuri redeschiderea, pentru o perioadă de un an, a mai multor mine de cărbune, într-un moment în care ţara care vrea să ajungă la neutralitatea emisiilor......
Patronatele transportatorilor rutieri: ANAF vizează distrugerea firmelor româneşti de transport internaţional, prin impozitarea diurnelor şoferilor
Patronatele transportatorilor rutieri: ANAF vizează distrugerea firmelor româneşti de transport internaţional, prin impozitarea ...
Guvernul român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), vizează distrugerea firmelor româneşti de ...
Sorin Cîmpeanu: Şcolile trebuie să se închidă ultimele şi să se deschidă primele. Vaccinarea înseamnă o şansă în plus pentru siguranţa din unităţile de învăţământ
Sorin Cîmpeanu: Şcolile trebuie să se închidă ultimele şi să se deschidă primele. Vaccinarea înseamnă o şansă ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a subliniat joi că vaccinarea reprezintă "singurul act" care poate opri pandemia ...
Al patrulea record într-o săptămână: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie: 1.031 lei/MWh mâine seară. Cel mai mare preț spot al zilei din Europa
Al patrulea record într-o săptămână: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice ...
După precedentele trei recorduri trei recorduri isotice de preț din ultima săptămână, Piața pentru Ziua Următoare ...