Magazinele online sunt viitorul. Ce estimează experţii în comerţ online pentru 2021

2020 a fost un an major pentru comerțul electronic, deoarece oamenii și-au schimbat comportamentul de consum şi s-au mutat în online, forţaţi de restricţiile de mişcare impuse de autorităţi în contextul pandemiei. Dar ce se va întâmpla în urma acestei uriașe accelerări din industrie? Experții de la dynamicweb au prezentat cinci predicții pentru comerțul electronic în 2021.
Economica.net - Dum, 31 ian. 2021, 06:30
Magazinele online sunt viitorul. Ce estimează experţii în comerţ online pentru 2021

Un cuvânt care a fost pe buzele tuturor, de câțiva ani încoace, a fost „experiența” (de cumpărare). Anul 2020 a avut ca scop oferirea celei mai bune experiențe posibile, indiferent dacă vorbim despre experiența clienților, a comerțului sau a produselor, și va continua să fie o tendință și în 2021. Dar, de ce este acest subiect (încă) pe ordinea de zi? Pentru că există mult spațiu de îmbunătățit. Iată cele cinci predicții ale experților:

Predicție #1: Transformarea digitală

Privind înapoi la 2020, transformarea digitală s-a dovedit incontestabilă pentru ca magazinele să supraviețuiască și să rămână competitive în viitor. Potrivit McKinsey & Co, liderii digitali B2B generează venituri de 5 ori mai mari decât colegii lor non-digitali și cercetările din 2020 au răspuns de ce: mai mult de 75% dintre cumpărătorii și vânzătorii B2B spun că preferă să cumpere online și preferă interacțiunile la distanță cu reprezentanții de vânzări.

Comportamentul cumpărătorului, atât B2B, cât și B2C, se îndreaptă în mod firesc către experiența digitală datorită noilor generații care încep să intre pe piața muncii. Și, odată cu aceasta apar noi așteptări, nevoi și comportamente. Iar, pandemia de COVID-19 a schimbat rapid paradigma în doar câteva luni. Prin urmare, o mulțime de companii au început să caute soluții la cheie care să le permită să-și vândă serviciile sau produsele online în câteva zile.

Problema nu se pune dacă companiile ar trebui să își pună afacerea în online, ci când. Dacă nu au o prezență în online, este posibil să înregistreze pierderi. Din fericire, este mai bine să întârzii pe piaţa online decât să nu faci mutarea niciodată. Există o mulțime de posibilități pentru ca magazinele să facă primii pași în comerțul online într-un mod rapid și fiabil cu soluții la cheie.

În 2021, specialiștii spun că vom continua să vedem companii care își transformă afacerile pe deplin digital și, fără îndoială, 2021 va fi un an profitabil pentru comercianții nativi digital.

Predicție #2: Marketplace-urile de nișă online vor deveni mai populare

Fiecare companie caută oportunități de a genera mai multe venituri, iar vânzarea prin intermediul marketplace-urilor online este foarte la îndemână.

Desigur, există marketplace-uri internaționale precum Amazon, eBay, Alibaba, Etsy etc., dar acestea nu sunt singurele opțiuni. De fapt, există o mulțime de alte astfel de piețe virtuale locale, mult mai potrivite pentru bussines-urile care vând local. Și accentul pentru 2021 va fi marketplace-ul de nișă în multe industrii și sectoare.

Inclusiv Forrester prezice (re)apariția completă a piețelor de nișă B2B. Aceste marketplace-uri de nișă online vor continua să atragă vânzătorii și clienții B2B în 2021. Astfel că, cei de la dynamicweb recomandă ca marketplace-urile să fie o parte centrală a strategiei de vânzări pentru 2021, indiferent dacă vorbim de o companie aflată la început de drum sau una cu experiență.

Predicție #3: comerț electronic personalizat

Chiar dacă oamenii au tendința de a face cumpărături online din ce în ce mai mult, așteptările privind experiența de cumpărare cresc. Nu este suficient pentru o companie să creeze un site web ca să vândă pentru că încasările nu vin doar pentru că aceasta a lansat magazinul online. Concurența devine mai accentuată, iar comportamentele de cumpărături online se schimbă mai repede ca niciodată.

Clienții cheltuiesc cu 48% mai mult atunci când experiența lor de cumpărături este personalizată. Pentru a oferi clienților o experiență personalizată și a prezenta oferte relevante, este important pentru fiecare magazin să își cunoască proprii clienții. Cum? Există mai multe metode, cum ar fi gamificarea, în care se poate organiza o competiție care îi determină pe clienții să ofere mai multe informații despre ei înșiși și ce îi interesează. O altă strategie este oferirea de reduceri dacă aceștia completează un scurt sondaj de opinie.

Predicție #4: comerțul electronic va deveni social

Consumatorii de astăzi au așteptări foarte mari în ceea ce privește experiența comercială. Vor o experiență integrată pe rețelele de socializare și trebuie să folosească un singur site pentru a cumpăra produsul. 30% dintre cumpărătorii online chestionați susțin că vor să cumpere direct de pe rețelele de socializare.

Pe lângă utilizarea site-urilor tradiționale de socializare precum Facebook și Instagram, magazinele online pot atrage chiar mai mulți clienți și pot vinde produse prin diferite alte site-uri. De exemplu, potrivit sursei citate, aproximativ 47% dintre persoanele de pe Pinterest caută un produs, în timp ce doar 15% dintre utilizatorii Facebook și 11% din cei de pe Instagram caută să cumpere bunuri.

Comerțul social vinde produse direct prin social media. Se diferențiază de marketingul pe rețelele sociale, deoarece nu redirecționează utilizatorii către un magazin online, ci oferă posibilitatea de a face checkout direct în rețeaua pe care o utilizează în acel moment.

Predicție #5: Comerț vocal

Comerțul vocal va oferi companiilor un alt canal pentru a se conecta cu cumpărătorii și a le integra experiența de cumpărături în viața de zi cu zi și pentru a spori oportunitatea de vânzare. Asistenții vocali de la Google sau Apple devin din ce în ce mai populari și deschid oportuntatea către noi metode de vânzare. 

De asemenea, chatbot-urile, care în spate au inteligență artificială (AI) pentru a imita conversațiile umane, încep să se maturizeze și să ofere soluții mai sofisticate. Astăzi, chatbot-urile au devenit un instrument central și inevitabil pentru un marketing conversațional eficient, în special pe piața B2B.

Așadar, sfatul specialiștilor este optimizarea site-ul web pentru a integra toate aceste noi tehnologii.

În concluzie, accelerarea creșterii comerțului electronic tinde să-și mențină viteza și în anul 2021. Statista arată că, în medie, comerțul online crește cu o rată de 15% de la an la an.

Există o mulțime de cercetări cu privire la ceea ce face diferența între vânzătorii online. Consensul pieței pare să fie că „Experiența” este marele diferențiator și apoi, desigur, transformarea digitală. 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...