Haine mai scumpe decât în Franţa. Ce preţuri au magazinele Zara din România, faţă de alte ţări

În funcţie de ţara în care operează, magazinele Zara au preţuri diferite la aceleaşi articole vestimentare. Diferenţa poate fi de la simplu la dublu, iar cele mai ieftine magazine sunt în Spania, Portugalia şi Slovenia. În România este ceva mai scump decât în Franţa, Austria sau Italia.
Alina Stanciu - sâm, 25 ian. 2014, 13:25
Haine mai scumpe decât în Franţa. Ce preţuri au magazinele Zara din România, faţă de alte ţări

Fie că vorbim de un mall sofisticat din Chicago, un flagship store din centrul Londrei, de magazinele situate pe arterele de shopping din Viena sau despre un centru comercial din Bucureşti, consumatorii tind să îşi dorească aproape acelaşi lucruri în materie de haine. Dovadă şi expansiunea internaţională a giganţilor din lumea modei precum H&M, Zara sau Gap, care vând aproape peste tot aceleaşi produse bucurându-se, totodată, de o largă apreciere.

Dincolo de universalitatea gustului, retailerii trebuie să ţină totuşi cont de particularităţile fiecărei pieţe pe care activează atunci când îşi pun în aplicare strategiile de marketing, dar şi de preţ. Nu este astfel de mirare că acelaşi produs de la acelaşi brand celebru de haine costă diferit în funcţie de ţara de unde îl achiziţionezi. „În vreme ce felul în care arată un articol poate fi atrăgător pentru toţi consumatorii, există o multitudine de alte aspecte la care retailerii de haine ar trebui să fie foarte atenţi. Preţul este unul dintre cei mai importanţi factori de luat în calcul atunci când se creionează o strategie, pentru că poate face diferenţa dintre un produs acceptabil şi unul de care puţini se pot apropia. Veniturile medii în ţările emergente, deşi în continua creştere, reprezintă mică parte din cât câştigă în medie locuitorii din statele dezvoltate. De asemenea, trebuie să se ţină cont că retailerii internaţionali trebuie să îi convingă pe consumatori că brandurile lor sunt mai bune de respectiva piaţă locală”, explică specialiştii companiei de cercetare Euromonitor.

Unde sunt cele mai ieftine haine Zara

Pornind de la această premisă, compania de cercetare Euromonitor a realizat un studiu de caz pe magazinele Zara din întreaga lume, pentru a scoate în evidenţă cum îşi schimbă retailerul politica de preţ în funcţie de piaţa pe care activează. S-a luat în calcul preţul unei perechi de pantaloni (aceeaşi în toate magazinele) care porneşte de la 40 de dolari şi poate ajunge la aproximativ 90 de dolari. Mai precis, din datele Euromonitor, Slovenia, Portugalia şi Spania sunt cele mai ieftine „ţări Zara”, preţurile din magazinele de acolo fiind cvu peste 50% mai mici decât în Japonia, ţara unde Zara are cele mai mari preţuri. Scump este şi în Columbia, Singapore şi Kazakhstan, unde preţurile sunt aproape duble faţă de Spania, spre exemplu.

Zara România, mai scump decât în Franţa

Potrivit datelor Euromonitor, există însă şi multe ţări europene în care Zara are aceleaşi preţuri. Este vorba, printre altele, de Austria, Slovacia, Olanda , Muntenegru, Italia, Grecia, Franţa, Estonia, Germania, Cirpu, Brlgia sau Ungaria. România nu se află printre aceste ţări unde perechea de pantaloni luată drept etalon costă 50 de dolari, preţul fiind uşor mai mare: de 52 de dolari. Astfel, din datele Euromonitor, magazinele Zara din România au aceleaşi preţuri ca cele din Bulgaria, Bosnia şi uşor mai mari decât în Marea Britanie. În SUA preţul este de aproximativ 57 de dolari, iar în Turcia de 59 de dolari.

Cum îşi gândeşte Zara preţurile

„Folosind preţuri diferite pe pieţele în care operează, Zara obţine suma optimă pentru fiecare ţară în parte, maximizându-şi astfel veniturile”, explică specialiştii Euromonitor, care evidenţiază şi modul în care este perceput brandul în diverse colţuri ale lumii, în funcţie de politica de preţ pe care o adoptă: este mass market în Europa, dar high fashion în ţările în curs de dezvoltare.  

„În Europa, având în vedere expansiunea comerţului online, dar şi a internetului în general,preţurile au devenit mult mai transparente, astfel încât retailerul a fost nevoit să le egalizeze. Altfel, ar fi riscat să îşi piardă clienţii din ţările nordice, care puteau oricând să cumpere mai ieftin din magazinul online din Spania”, mai explică Euromonitor. Potrivit acestora, preţurile mari din ţările emergente se explică prin dorinţa retailerului de a poziţiona ca un brand aproape de lux. „În Asia Pacific, compania are preţuri mult mai mari deşi veniturile populaţiei de acolo sunt mai mici. Este o strategie pe care şi-o asumă”, mai spune Euromonitor. 

Zara operează magazine în Bucureşti, unde are 7 unităţi, dar şi în marile oraşe ale ţării, printre care Iaşi (2), Piteşti, Ploieşti, Cluj (2),Sibiu etc. Grupul Inditex, din care face parte şi Zara,  este cel mai mare jucător de pe piaţa locală de modă cu peste 80 de magazine şi afaceri de peste 150 mil. euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate pe dispozitive mobile va ajunge la o valoare de aproape 270 de miliarde de dolari până în anul 2026, în condiţiile în care, în prezent, aproximativ două......
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie ...
Turcia ar putea renunţa la testele PCR pentru turiştii români înainte de 1 iunie
Turcia ar putea renunţa la testele PCR pentru turiştii români înainte de 1 iunie
Turcia ia în calcul serios să renunţe la testele PCR pentru turiştii români înainte de 1 iunie, a declarat marţi Ferit ...
OECD recomandă guvernelor în căutare de venituri să majoreze taxele pe moşteniri
OECD recomandă guvernelor în căutare de venituri să majoreze taxele pe moşteniri
Guvernele interesate de venituri suplimentare odată cu ieşirea din criza coronavirusului ar trebui să majoreze taxele ...