Magistrala 4 de metrou: În următoarele săptămâni va fi lansat în licitație tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul

Extinderea Magistralei 4 de metrou cu tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul va fi lansată la licitație în următoarele săptămâni, a declarat miercuri Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, cu ocazia punerii în funcțiune cu călători a celei mai noi stații din Capitală, Tudor Arghezi, pe M2.
Anemona Andone - mie, 15 nov. 2023, 12:33
Magistrala 4 de metrou: În următoarele săptămâni va fi lansat în licitație tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul

„În relația deosebită cu Metrorex, marcăm un alt moment important, în următoarele săptămâni vom ridica în SICAP, tot într-un proiect de parteneriat, tot împreună cu Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 și, bineînțeles, sub conducerea Metrorex, proiectul Magistralei M4 de metrou, Gara de Nord – Gara Progresul”, a declarat Daniel Băluță.

Potrivit lui, aceste parteneriate nu fac altceva decât să dezvolte Capitala, „să reducă din timpii pe care oamenii îi petrec zilnic spre serviciu, să reducă poluarea”.

Băluță a mai spus că în sudul Bucureștiului și în zona adiacentă din Ilfov au apărut mulți investitori, datorită dezvoltării infrastructurii. „Se dezvoltă facilități economice, nu doar ansambluri rezidențiale”, a subliniat primarul Sectorului 4.

Tronsonul Gara de Nord 2 – Gara Progresul va avea 13 stații și un depou suprateran nou construite, plus stația Gara de Nord 2 existentă.

– lungime traseu: circa 12 km
– număr stații: 13 + Depoul Progresul
– capacitate de transport: 50.000 călători/h și sens
– trrenuri (material rulant): 15 bucăți

Valoarea estimată a lucrării este de circa 7,2 miliarde de lei, fără TVA, potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.

În septembrie 2017, Metrorex a semnat cu asocierea româno – elveţiană Metroul SA – Amberg Engineering AG contractul pentru servicii de proiectare, asistenţă şi consultanţă de specialitate aferente studiului de pre-fezabilitate (SPF) şi studiului de fezabilitate (SF) pentru construcţia Liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresu, tronson Gara de Nord – Gara Progresu, în valoare de 19,71 milioane de lei, fără TVA.

Contractul pentru aceste studii este finanţat din fonduri elveţiene, în baza unui acord semnat în 2013 de reprezentanţi ai statului român cu oficiali elveţieni. Reprezentanţii Metrorex spuneau atunci că, odată cu finalizarea Magistralei 4 şi conectarea cu linia metroului de la Aeroportul Otopeni, Capitala va dispune de o diametrală de metrou pe axa Nord-Sud în lungime de circa 33 km şi 28 de statii cu puncte intermodale de transport.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au scăzut cu 6,2%, în 2023. Producţia a crescut cu 1,5%
Importurile de gaze au scăzut cu 6,2%, în 2023. Producţia a crescut cu 1,5%
România a importat, în 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,117 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 6,2% mai mică (-141.000) faţă de cea din perioada similară a anului......
Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani
Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani
Numărul navelor care au tranzitat anul trecut canalul maritim Sulina şi braţul Chilia al Dunării a fost de cel puţin ...
Majoritatea alegătorilor americani afirmă că atât Biden, cât şi Trump sunt inapţi mintal pentru un al doilea mandat
Majoritatea alegătorilor americani afirmă că atât Biden, cât şi Trump sunt inapţi mintal pentru un al doilea mandat
Alegătorii americani sunt în general sceptici că preşedintele american Joe Biden este apt mintal să deţină un al doilea ...
Nestle şi Danone se aşteaptă ca majorările de preţuri să încetinească în 2024
Nestle şi Danone se aşteaptă ca majorările de preţuri să încetinească în 2024
 Doi dintre cei mai mari producători mondiali de bunuri de larg consum, Nestle şi Danone, au anunţat joi că vor încetini ...