„Magistrala corporatiştilor” Berceni-Pipera va fi extinsă către nord în 2019-2022, dacă vom primi bani de la UE

Extinderea către Nord de la staţia Pipera (2 staţii şi 1,6 km cale dublă) este prevăzută în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru regiunea Bucureşti - Ilfov şi va fi implementată între anii 2019 şi 2022, în funcţie de disponibilitatea fondurilor externe nerambursabile aferente Programului Operaţional Infrastructură Mare POIM 2014-2020, a spus pentru ECONOMICA.NET Marin Aldea, directorul general al Metrorex.
Economica.net - Dum, 06 nov. 2016, 22:13

Sursa foto: Mihai Răitaru

Compania de metrou derulează în prezent un proiect pentru „Îmbunătăţirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 BERCENI-PIPERA, în valoare de 292 milioane de euro.

Prin acest proiect au fost achiziţionate 24 de trenuri noi care au înlocuit parcul vechi de trenuri.

De asemenea, tot în cadrul acestui proiect se finanţează construirea unui acces nou la staţia Tineretului.

Proiectul mai prevede şi finanţarea lucrărilor la calea de rulare. „La această dată, Metrorex analizează mai multe variante de realizare a lucrărilor de înlocuire a căii de rulare, astfel încât impactul asupra publicului călător să fie cât mai mic, iar circulaţia trenurilor să se desfășoare în deplină siguranţă”, a subliniat Marin Aldea.

Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex, a declarat anterior pentru ECONOMICA.NETanul acesta ar putea fi publicat anunţul de intenţie privind studiul de fezabilitate pentru extinderea către Nord a Magistralei 2, cu încă două staţii de la Pipera.

Magistrala 2, Berceni-Pipera, este cea mai aglomerată linie de metrou, fiind utilizată în special de către corporatiştii care lucrează în zona de Nord a Capitalei.

În prezent, pe această magistrală trenurile circulă la trei minute între orele 6:45 – 9:00 şi 16:00 – 20:00. Intervalul de trei minute este cel mai scurt din reţeaua bucureşteană de metrou.

„Pe Magistrala 2 e nevoie ca la anumite ore de vârf să fie micşorat intervalul de ciculaţie. Intervalul minim de circulaţie la nivel mondial este undeva la 90 de secunde”, spune Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex.

Acesta menţionează că, din punct de vedere tehnic, trenurile de metrou nu pot circula însă la mai puţin de două minute pe „magistrala corporatiştilor”. Motivul e că nu pot întoarce mai repede în capătul de la Pipera.

„La Pipera, din cauza felului în care a fost realizată construcţia staţiei în 1986 şi a restricţiilor impuse de loc, nu se poate coborî sub două minute. E dificil. Adică nu sunt condiţii de rebrusare în timp util, ca să asiguri cadenţa la 90 de secunde”, a explicat Gheorghe Udrişte, în prezent parlamentar şi membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Trenuri mai dese dacă va fi extinsă linia de metrou

Udrişte arată că această problemă poate fi rezolvată odată cu extinderea Magistralei 2 către Nord.

„Doar în condiţiile în care linia se va prelungi de la Pipera către Nord, atunci vor fi asigurate noi condiţii de rebrusare a trenurilor”, menţionează fostul oficial al Metrorex.

Proiectul de prelungire a M2 spre Nord este inclus şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030.

Pentru Magistrala 2 este prevăzută o extindere cu 2 stații și 1,6 kilometri pentru a permite construcția unui park&ride la marginea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti A3. Costul estimativ al extinderii M2 către Nord este de 200 de milioane de euro.

Proiectul de prelungire a M2 spre Nord este inclus şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030.

Pentru Magistrala 2 este prevăzută o extindere cu 2 stații și 1,6 kilometri pentru a permite construcția unui park&ride la marginea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti A3. Costul estimativ al extinderii M2 către Nord este de 200 de milioane de euro.

Magistrala 2 transportă cel mai mare număr de călători – peste 45 % din cei 600.000 de călători transportaţi zilnic de către Metrorex. În orele de vârf, compania asigură un interval de circulaţie de 3 minute, maxim din punct de vedere tehnic.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...