Magiunul de Topoloveni ajunge în Orientul Mijlociu şi SUA

Magiunul din prune Topoloveni, şofranul şi brânza grecească vor fi promovate împreună în Orientul Mijlociu şi SUA cu ajutorul unui program european pentru promovarea produselor agricole, în valoare totală de 3,84 milioane de euro, bugetul stabilit pentru producătorul român Sonimpex Topoloveni fiind de 544.204 euro.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 10:56
Magiunul de Topoloveni ajunge în Orientul Mijlociu şi SUA

Potrivit unui comunicat al Sonimpex, remis marţi AGERPRES, Comisia Europeană a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole în care a fost inclus şi magiunul din prune Topoloveni, iar la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc şi licitaţia pentru stabilirea organismului de implementare a acestui program.

Astfel, magiunul de prune Topoloveni va fi promovat în Orientul Mijlociu şi în SUA în parteneriat cu Asociaţia Krokos Kozanis (producătorii de şofran) şi Kourellias (producătorii de brânză tradiţională grecească).

‘Suntem încântaţi să parcurgem cei trei ani ai programului împreună cu aurul condimentelor – şofranul, alături de care aurul alimentelor funcţionale – magiunul din prune, va ajunge pe pieţele din Dubai şi din America de Nord. În acelaşi timp, alăturarea brânzei tradiţionale greceşti reprezintă un act peste timp, deoarece, cu zeci de ani în urmă, locuitorii din Topoloveni consumau magiun pe pâine, peste care presărau brânză rasă. Este o asociere unică între cele trei produse, fiecare un simbol al calităţii în agricultura din ţara de origine, programul european vizând produse de calitate, înregistrate şi recunoscute de UE. Suntem bucuroşi că acest program debutează în 2014, an în care sărbătorim centenarul magiunului din prune, 100 de ani de tradiţie gastronomică românească. Sperăm ca pe data de 14 a fiecărei luni din 2014 să vă surprindem plăcut’, a declarat directorul general şi unic acţionar al Sonimpex Topoloveni, Bibiana Stanciulov.

Conform informaţiilor transmise de CE, programele selectate vizează produse de calitate înregistrate şi protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicaţii geografice protejate) şi STG-uri (specialităţi tradiţionale garantate), magiunul de prune Topoloveni fiind primul şi singurul produs din România care a primit IGP.

UE finanţează 50% din costul programului, urmând ca 30% să fie acoperiţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar 20% de producătorul Sonimpex Topoloveni.

Potrivit Sonimpex, după licitaţia pentru stabilirea organismului de implementare, urmează semnarea contractului cu APIA, care va avea loc în data de 3 februarie 2014.

‘După finalizarea acestor proceduri, se trece la implementarea efectivă a programului de promovare ce include participarea la târguri, degustări şi prezentări ale produselor care fac parte din proiect. Dubaiul reprezintă principala zonă pe care se vor concentra acţiunile acestui program, după ce producătorii au făcut o analiză şi au constatat că această piaţă este una cu potenţial foarte mare în următorii ani, consumatorii fiind oameni cu un nivel de trai ridicat, cunoscători şi tot mai interesaţi de produsele alimentare sănătoase’, menţionează Bibiana Stanciulov.

Comisia Europeană a aprobat anul trecut 22 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană şi în ţările terţe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 70 de milioane de euro, la care UE contribuie cu 35 de milioane de euro. Programele selectate vizează produse de calitate înregistrate şi protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicaţii geografice protejate) şi STG-uri (specialităţi tradiţionale garantate), vinuri, carne produsă în cadrul sistemelor naţionale de calitate, produse ecologice, lapte şi produse lactate, fructe şi legume proaspete, horticultură ornamentală, miere şi produse apicole, carne de vită, de mânzat şi de porc, precum şi carne de pasăre de calitate.

Comisia a primit 34 de cereri de finanţare şi, după evaluarea acestora, a aprobat 22 de programe care vizează piaţa internă (15) şi ţările terţe (7), ca parte a celei de-a doua etape de depunere de programe din anul 2013. Două dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Ţările şi regiunile terţe vizate sunt: America de Nord, Rusia, America Latină, Norvegia, Elveţia, Orientul Mijlociu, Serbia, Muntenegru, fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei, Bosnia, Herţegovina şi Kosovo.

Magiunul din prune Topoloveni este singurul produs din România deţinător a trei distincţii ITQI Superior Taste Award (2010, 2011, 2013), al Indicaţiei Geografice Protejate la nivelul UE, al certificatului ‘Atestarea Calităţii’ (CNTC), al recomandării – ‘Produs tradiţional recomandat de BIO ROMÂNIA’, al atestatului de furnizor oficial al Casei Regale a României, fiind recomandat consumului începând cu vârsta de 6 luni şi care poate fi inclus şi în dieta diabeticilor, conform unui studiu al produsului la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N.C. Paulescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...