Magnatul Gruia Stoica vrea să cumpere transportul feroviar de marfă din Grecia

Grup Feroviar Român şi-a exprimat interesul pentru preluarea operaţiunilor de transport de mărfuri din Grecia, în concurenţă cu grupul francez SNCF şi compania naţională feroviară din Rusia, au declarat pentru Reuters surse oficiale elene.
Economica.net - vin, 13 apr. 2012, 11:51
Magnatul Gruia Stoica vrea să cumpere transportul feroviar de marfă din Grecia

Astfel, trei companii feroviare europene sunt interesate să cumpere integral sau parţial transporturile feroviare de stat din Grecia, în cadrul programului de privatizări asumat de guvernul de la Atena în schimbul pachetelor de asistenţă financiară externă de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit surselor citate.

Rusia vrea să cumpere integral reţeaua de căi ferate din Grecia şi operatorul ei, Trainose, iar Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din România, şi-a exprimat interesul pentru operaţiunile de mărfuri, au afirmat doi înalţi oficiali eleni, potrivit Reuters.

Un reprezentant al Căilor Ferate Ruse a declarat că societatea de stat a discutat preluarea integrală sau parţială a reţelei greceşti.

Directorul general al companiei ruse, Vladimir Yakunin, a declarat pentru Reuters: „Menţinem legătura cu grecii. Nu s-au hotărât încă ce model (de privatizare – n.r.) vor urma, aşa că este prea devreme să discutăm despre participarea noastră”.

Compania feroviară franceză SNCF vrea să peria mai multe rute de pasageri şi de mărfuri şi a efectuat deja procesul de due diligence, potrivit unui oficial elen care a participat la discuţiile purtate la Atena şi Paris în 2010 şi la finele anului trecut, când negocierile au progresat până la nivelul Ministerului Transporturilor.

Un purtător de cuvânt al SNCF a declarat pentru Reuters că grupul francez „nu este în cursă pentru preluarea Trainose, şi nici pentru achiziţia unei companii feroviare sau a unei rute de cale ferată în Grecia”.

Contactaţi de Retuers, reprezentanţii GFR nu au fost disponibili pentru comentarii.

Unul dintre oficialii eleni a afirmat că s-a întâlnit de mai multe ori cu o delegaţie din partea GFR, cel mai recent în februarie.

GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfă din România, după compania de stat CFR Marfă, şi a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 125 milioane euro.

Grup Feroviar Român face parte din grupul Grampet, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica. Omul de afaceri, unul dintre cei mai discreţi antreprenori români, şi-a clădit businessul în industria căilor ferate, el fiind şi proprietarul companiei specializată în repararea vagoanelor de călători şi marfă Remar Paşcani (RMAR), dar şi a altor companii.

Compania românească a fost descalificată în luna februarie dintr-o licitaţie pentru privatizarea singurei divizii profitabile a companiei naţionale de căi ferate din Bulgaria, BDZ, după introducerea, în condiţiile de calificare, a unei cifre de afaceri de minimum 500 milioane euro pe an în ultimii trei ani. De altfel, toţi investitorii strategici s-au retras din acea procedură de privatizare, inclusiv Deutsche Bahn (Germania) şi Schenker (Austria), din motive nespecificate, potrivit informaţiilor apărute la acea dată în presa bulgară.

Grup Feroviar Român are operaţiuni de transport în România, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

Guvernul elen speră să obţină 200 milioane euro prin privatizarea Tarinose şi OSE – societatea care administrează infrastructura fizică de cale ferată din Grecia. Cele două companii au fost despărţite în 2008, iar statul elen a preluat doi ani mai târziu 10,7 miliarde euro din datoriile lor, din care 700 milioane euro aferente Trainose, faţă de active de 120 milioane euro.

Potrivit calendarului stabilit de UE, procesul de licitaţie pentru Trainose ar trebui să înceapă în trimestrul al patrulea al acestui an, iar activele companiei vor fi transferate în acest scop la fondul elen pentru privatizare.

Cu aproape 900 de angajaţi, Trainose operează pe toate cele 500 de rute de transport de marfă şi pasageri din Grecia, deservite de 2.500 de kilometri de cale ferată.

Compania şi-a redus anul trecut pierderile la 33 milioane euro şi a trecut pe profit în decembrie. În primele două luni din 2012, compania a avut un profit net de aproape 142.000 euro, faţă de o pierdere de 12,6 milioane euro în perioada corespunzătoare din 2011.

Trainose a fost restructurată, pe fondul crizei datoriilor de stat din ultimii doi ani, cu 1,4 miliarde euro de la guvern, bani folosiţi petnru închiderea rutelor generatoare de pierderi şi concedierea a aproape jumătate dintre angajaţi.

Una dintre sursele elene citate a declarat că o delegaţie rusă formată din circa 20 de membri a vizitat Atena la finele anului trecut şi a analizat situaţia financiară a Trainose, pentru a evalua compania şi a determina perspectivele de profit.

Nu este clar dacă OSE, care ae 4.000 de angajaţi şi active de 10,3 miliarde euro, a fost implicată în negocieri.

Sursele elene au afirmat că francezii de la SNCF au asistat în ultimii doi ani la restructurarea Trainose şi au participat în septembrie 2011 la „discuţii ample” privind achiziţia companiei.

Francezii au „pus întrebări foarte detaliate” privind situaţia financiară a companiei şi anumite active ale acesteia, a arătat unul dintre oficialii eleni.

Trainose operează toate rutele de pasageri şi marfă din Grecia, inclusiv liniile care conectează porturile elene.

Cel mai mare terminal portuar de containere din Grecia, Pireu, a fost concesionat anul trecut companiei chineze COSCO Pacific, pentru aproape 5 miliarde de dolari.

Două surse oficiale elene aflate la Bruxelles susţin că Comisia Europeană face presiuni pentru vânzarea companiilor de căi ferate înainte de termenele agreate anterior, strategie care ar afecta preţul.

Principalul obstacol pentru privatizarea Trainose şi OSE este obţinerea avizului CE privind ajutorul de stat acordat celor două societăţi.

În timp ce guvernul elen se concentrează pe obţinerea unui preţ cât mai ridicat, Comisia Europeană vrea ca Grecia să vândă cât mai repede activele, pentru a transmite un semnal contribuabililor din zona euro că banii împrumutaţi Atenei vor fi recuperaţi cât mai curând posibil.

Temerile privind presiunile CE asupra Atenei au determinat în martie un europarlamentar grec să ceară lămuriri de la comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, care a calificat aserţiunile drept incorecte.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...