Bani din piatră seacă: Tender sapă după bazalt în Hunedoara

Compania Prospecţiuni, parte a Grupului Tender, începe exploatarea unui perimetru de piatră bazaltică în judeţul Hundeoara.
Florin Cojocaru - Dum, 29 apr. 2012, 15:20
Bani din piatră seacă: Tender sapă după bazalt în Hunedoara

Compania Prospecţiuni, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, începe exploatarea bazaltului din perimetrul Zam, aflat în Hunedoara, potrivit unui comunicat trimis Bursei. În acest scop, firma va împrumuta 4,2 milioane de euro pentru achiziţionarea de echipamente specifice.

„Este, în prezent, o cerere fantastică de rocă vulcanică dură, mai ales la câte lucrări de terasament pe calea ferată s-au demarat. Sunt sigur că vom obţine beneficii frumoase de acolo”, a precizat Tender. Piatra bazaltică se mai foloseşte şi la construcţia de autostrăzi.

Potrivit reprezentanţilor Prospecţiuni, zăcământul de la Zam are categoria A de duritate, prevăzută de legee să fie folosit la autostrăzi şi căi ferate. „Fiind categoria A, este şi mai scump. Însă legea prevede ca acest bazalt să fie folosit la noile lucrări de infrastructură. Din păcate, nu toţi constructorii au înţeles până acum asta”, au precizat reprezentanţii companiei.

Împrumutul de 4,2 milioane de euro va fi garantat cu echipamentele cumpărate şi se vor constitui şi alte garanţii pe imobile ori conturi ale Prospecţiuni la cererea băncii care va da banii.

Tender mai deţine şi Talc Dolomita, principalul producător al ţării de cribluri şi piatră spartă.

În acest an, Ministerul Transporturilor a acordat mai multe contracte de construcţie şi modernizare a unor tronsoane de cale ferată din vestul ţării, parte a Coridorului 4 Transeuropean. Valoarea lucrărilor este de mai multe sute de milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor vine din fonduri europene nerambursabile.

Tot în acest an vor mai fi finalizaţi şi 130 de kilometri de autostradă, potrivit afirmaţiilor conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...