MAI: Au fost înregistrate 688 incidente electorale, dintre care 229 confirmate

Ultimele date prezentate de purtătorul de cuvânt al Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, arată că de la deschiderea urnelor, la ora 7,00 şi până la ora 16,00 au fost semnalate 688 de incidente electorale, dintre care doar 229 au fost confirmate, aplicându-se 78 de sancţiuni contravenţionale cu o valoare a amenzilor de 51.600 de lei.
Economica.net - Dum, 10 iun. 2012, 16:36
MAI: Au fost înregistrate 688 incidente electorale, dintre care 229 confirmate

De asemenea, au fost reclamate 83 de incidente de natură penală, dintre care 10 cu autori necunoscuţi şi 73 cu autori cunoscuţi, fiind cercetate în prezent 92 de persoane.

„Potrivit datelor înregistrate, în ziua de 10 iunie 2012, între orele 7,00 şi 16,00, au fost semnalate 688 de incidente electorale. Până la ora elaborării acestui raport, în urma deplasării la faţa locului la toate evenimentele a echipelor de ordine publică, au fost confirmate 229 dintre acestea, reprezentând un procent de 33,3%. Au fost aplicate 78 de sancţiuni contravenţionale cu o valoare a amenzilor de 51.600 de lei. Au fost reclamate către poliţie 83 de incidente ca fiind fapte de natură penală, din care 10 cu autori necunoscuţi şi 73 cu autori cunoscuţi, fiind cercetate în prezent 92 de persoane”, a declarat Marius Militaru.

Potrivit oficialilor MAI, cele mai multe incidente, aproximativ 52%, au avut loc în mediul urban.

„Cele mai multe sesizări, aproximativ 80, au fost cele referitoare la promisunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi, un anumit candidat, dintre care 52,3% s-au înregistrat în mediul rural. În legătură cu acest tip de incident, s-au înregistrat 24 de infracţiuni. Au fost sesizate 73 de cazuri de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip pentru care au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, au fost sesizate 5 cazuri de vot multiplu, fiind constatate 4 infracţiuni”, a precizat Militaru.

Peste 60% dintre incidente au fost înregistrate prin apelul de urgenţă 112, dintre care aproximativ 11% au fost semnalate de către mai multe formaţiuni sau persoane politice.

„Cele mai multe infracţiuni, 70, au fost sesizate în legătură cu fapte penale prevăzute de Legea 67 din 2004, fiind cercetate 81 de persoane, iar 3 sunt infracţiuni cu autori necunoscuţi. Pentru faptele prevăzute de acelaşi act normativ s-au aplicat 49 de sancţiuni contravenţionale cu cu o valoare a amenzilor de 40.000 de lei”, a mai spus Marius Militaru.

Potrivit informaţiilor reprezentanţilor MAI, cele mai multe sesizări – 141 – s-au înregistrat în Bucureşti. Urmează Argeş, unde au fost înregistrate 58 de incidente, Dâmboviţa – 46, Giurgiu – 44, Buzău – 43 şi Constanţa – 28.

Cele mai puţine incidente au fost sesizate în judeţele Arad, unde s-a semnalat un singur incident, Alba, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Maramureş şi Satu Mare, unde au fost înregistrate câte trei incidente.

În ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale, acestea s-au aplicat în judeţele Prahova – 11 sancţiuni, Botoşani şi Vrancea – câte 7 sancţiuni.

Totodată, în 13 judeţe nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

Potrivit lui Militaru, pentru asigurarea unei transparenţe decizionale, cetăţenii pot accesa şi paginile de internet www.votlegal.mai.gov.ro sau www.comunicare.mai.gov.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția pentru achiziționarea a 100% din părțile sociale ale companiilor Parmafood......
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...