Mai mult de 100 de companii vor utiliza zece milioane de tone de plastic reciclat în producţia de bunuri până în 2025

Comisia Europeană (CE) a anunţat că peste 100 de parteneri din domeniul public şi privat reprezentând întregul lanţ valoric al materialelor plastice vor semna vineri declaraţia Alianţei circulare privind materialele plastice, care promovează acţiuni voluntare pentru buna funcţionare a pieţei materialelor plastice reciclate din UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 20 sept. 2019, 12:32
Mai mult de 100 de companii vor utiliza zece milioane de tone de plastic reciclat în producţia de bunuri până în 2025

Declaraţia descrie modul în care alianţa va atinge, până în 2025, obiectivul de a utiliza 10 milioane de tone de plastic reciclat pentru a fabrica produse noi în Europa. Acest obiectiv a fost stabilit de Comisia Europeană în Strategia privind materialele plastice din 2018, ca parte a eforturilor sale de a stimula reciclarea materialelor plastice în Europa.

Declaraţia, semnată de întreprinderi mici şi mijlocii, mari corporaţii, asociaţii de întreprinderi, organisme de standardizare, organizaţii de cercetare şi autorităţi locale şi naţionale, aprobă obiectivul celor 10 milioane de tone şi solicită trecerea la un nivel zero de deşeuri în natură şi la eliminarea totală a depozitării deşeurilor.

Totodată, potrivit Agerpres, declaraţia prevede acţiuni concrete pentru atingerea obiectivului, printre care îmbunătăţirea proiectării produselor din plastic astfel încât acestea să devină reciclabile într-o mai mare măsură şi integrarea mai multor materiale plastice reciclate şi identificarea potenţialului neexploatat în materie de colectare, sortare şi reciclare a deşeurilor de plastic în UE, precum şi a lacunelor în materie de investiţii. De asemenea, va fi elaborată o agendă în materie de cercetare şi dezvoltare pentru materialele plastice circulare şi va fi instituit unui sistem de monitorizare transparent şi fiabil pentru a urmări toate fluxurile de deşeuri de plastic din UE.

„Salut angajamentul industriei de a regândi modul în care producem şi utilizăm materialele plastice. Prin reciclarea eficientă a materialelor plastice vom curăţa planeta şi vom combate schimbările climatice, înlocuind combustibilii fosili cu deşeurile din plastic în ciclul de producţie”, a declarat prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

„Avem şansa de a transforma industria noastră într-un lider mondial în domeniul materialelor plastice reciclate. Ar trebui să profităm din plin de această oportunitate pentru a proteja mediul, pentru a crea noi locuri de muncă în acest sector şi pentru a rămâne competitivi, spune comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elzbieta Bienkowska.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răspuns pentru ENEL de la Ministrul Energiei: Investițiile în România nu vor fi afectate, impozitul suplimentar se va aplica doar până în martie
Răspuns pentru ENEL de la Ministrul Energiei: Investițiile în România nu vor fi afectate, impozitul suplimentar se va ...
Investiţiile Enel în România nu vor fi afectate de măsurile luate de autorităţi pentru protecţia consumatorilor în ...
România îşi va creşte capacitatea de depozitare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi
România îşi va creşte capacitatea de depozitare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi
România are în plan creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi, de la 3 miliarde ...
Majoritatea locuitorilor din oraşele europene se confruntă cu o poluare a aerului dăunătoare sănătăţii – AEM
Majoritatea locuitorilor din oraşele europene se confruntă cu o poluare a aerului dăunătoare sănătăţii – AEM
Majoritatea oamenilor care trăiesc în oraşele europene se confruntă cu niveluri de poluare atmosferică dăunătoare ...