Mai mult de jumătate din agenţiile de turism din România nu au poliţă de asigurare. Cum te fereşti de ele

Aproape 2.000 de agenţii de turism nu au făcut dovada poliţei de asigurare, arată cele mai recente date publicate de Autoritatea Naţională pentru Turism. De asemenea, anul acesta au fost retrase mai multe licenţe de turism faţă de 2015.
Andrada Ghira - mie, 17 aug. 2016, 21:01
Mai mult de jumătate din agenţiile de turism din România nu au poliţă de asigurare. Cum te fereşti de ele

Agenţia de turism Genius Travel şi-a anunţat clienţii că nu mai poate onora vacanţele cumpărate şi că depune zilele acestea cererea de intrare în insolvenţă. Firma nu a plătit serviciile aferente pachetului turistic şi mai mulţi români care au achitat integral vacanţele au descoperit la hotel că rezervările au fost anulate. Chiar dacă Genius Travel are o poliţă de asigurare detailistă, valabilă până în luna aprilie a anului viitor, limita asigurării în caz de insolvabilitate este de doar 10.000 de dolari, pentru care a plătit o poliță de 400 de dolari. În România, 2.000 de agenții de turism nu au poliță de asigurare.

Nu este cert încă la ce valoare se ridică sejururile vândute de agenție și care nu mai pot fi onorate. Agenția și-a anunțat clienții să nu mai efectueze călătoriile pentru că va depune o cerere de intrare în insolvență și să se înscrie la masa credală pentru a-și recupera banii. Printre cei păgubiți sunt persoane care au plătit chiar și 1.000 sau 2.000 de euro pentru un sejur.

Dacă este vorba de sute de persoane care au de recuperat bani, atunci turiștii nu vor recupera banii decât cumulativ, din asigurarea de 10.000 de dolari. Dacă turistul nu recuperează întreaga sumă de bani, va trebui să se înscrie la masa credală pentru recuperarea banilor, atunci când procedura de insolvență va fi declanșată. Genius Travel și-a anunțat clienții că va depune o cerere de intrare în insolvență zilele acestea. Reprezentanții Genius Travel nu au putut fi contactați de ECONOMICA.NET până la publicarea acestui articol.

Asigurările în franșiză, interzise din 2014

Pentru a obţine licenţa de turism şi a funcţiona legal, o agenţie este obligată să încheie o poliţă de asigurare împotriva insolvenţei. Sumele maxime asigurate sunt de 50.000 de dolari în cazul unei agenţii tour-operatoare şi 10.000 de dolari pentru agenţiile de turism detailiste. Poliţa de asigurare trebuie înnoită anual.

În 2014, Autoritatea Naţională pentru Turism a emis un nou ordin privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism, prin care erau interzise încheierea de poliţe de asigurare cu clauză de franşiză, caz în care turiştii nu recuperau decât 20% din valoarea achitată pentru o vacanţă. De atunci, turiştii sunt asiguraţi integral în cazul falimentului agenţiei de turism, dar în limita asigurării plătite de către agentul economic. 

Aproape 2.000 de agenții nu au poliță de asigurare

1.954 de agenţii de turism din toată ţara nu au făcut până la data de 9 august 2016 dovada deţinerii poliţei de asigurare, arată datele de la Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Ceea ce înseamnă că acestea funcționează ilegal, iar dacă agenția se închide, turiștii nu vor mai recupera niciun ban plătit pentru mult-așteptata vacanță.

La polul opus, numărul agențiilor de turism care au polițe de asigurare se ridică la 1.726. Dintre acestea, circa 300 de agenții au o poliță de asigurare detailistă, în limita a 10.000 de dolari, bani pe care turiștii îi vor primi dacă agenția este pasibilă de insolvență.

Cum te ferești de agențiile fără poliță de asigurare

Chiar dacă turiștii cumpără vacanțe scumpe sau ieftine, au la îndemână câteva variante prin care pot afla dacă agenția de turism respectă sau nu legislația în vigoare. Cine intră în sediul unei agenții de turism, trebuie să știe că licența și polița de asigurare împotriva insolvenței sunt afișate la vedere. Dacă nu le zăriți, atunci întrebați de ele.

O altă variantă de verificare este să căutați în lista pusă la dispoziție de ANT pe site-ul propriu, acolo unde puteți vedea în ce lista figurează agenția de la care cumpărați. ANT pune la dispoziție și lista agențiilor de turism a căror licență a fost retrasă. Anul acesta, până acum,  ANT a retras licențele a 20 de agenții de turism, dublu față de întreg anul 2015. Cinci dintre acestea funcționau fără poliță de asigurare valabilă.

Totuși, se întâmplă, la fel ca în cazul Genius Travel, ca societatea să se îndrepte spre insolvență, chiar și cu asigurare, caz în care turiștii pierd concediul.

Care sunt pașii de urmat pentru recuperarea banilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat chiar în urmă cu un an o atenționare referitoare la achizționarea serviciilor turistice asigurate.

Obiectul polițelor de asigurare este acoperirea de asigurator a riscului de neplată pe care îl are agenția de turism față de turiști, cauzat de neexecutarea integrală sau parțială a contractelor de comercializare a pachetului de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau falimentului agenției, respectiv atunci când agenția nu achită debitul în termen de 15 zile calendaristice de la primirea de la turist a documentelor justificative sau dacă întrerupe în mod unilateral acordarea serviciilor.

În cazul nefast al insolvabilității sau falimentului agenției de turism de la care ați achiziționat un pachet turistic, ASF sfăuiește:

  • să vă adresați agenției de turism, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 15 zile de la data încheierii derulării pachetului de servicii turistice sau de la data repatrierii.
  • să anunțați asiguratorul prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 5 zile de la data confirmării adresate agenției, cu privire la rambursarea sumelor achitate și/sau cheltuielilor de repatriere.
  • dacă în termen de 10 zile nu ați primit de la agenția de turism rambursarea sumelor cuvenite, puteți transmite asiguratorului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, o cerere de despăgubire însoțită de: copii ale documentelor justificative (contractual de comercializare a pachetului de servicii turistice, confirmările de primire, documente de plată sau documentele de transport și cazare)

Despăgubirea nu poate depăși suma achitată de turist în contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice și va fi plătită în termen de 30 de zile de la data primirii de către asigurator a documentelor justificative de la turist.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...