Mai mult de jumătate dintre angajaţi plănuiesc o schimbare în carieră pentru începutul anului 2024 – platformă

Mai mult de jumătate dintre angajaţi plănuiesc o schimbare în carieră pentru începutul anului 2024, motivaţi de nevoia unei creşteri salariale, relevă un studiu publicat, marţi, de o platformă de recrutare online.
AGERPRES - mar, 19 dec. 2023, 11:25
Mai mult de jumătate dintre angajaţi plănuiesc o schimbare în carieră pentru începutul anului 2024 - platformă

Conform sursei citate, bugetul pe care îl alocă pentru sărbători este mai mare faţă de anii trecuţi, pe fondul creşterii preţurilor.

Aproximativ 40% dintre angajaţi spun că anul 2023 a fost mai bun decât 2022. Cu toate acestea, 43% dintre angajaţi şi-au căutat un job nou în 2023, alţi 24% s-au confruntat cu epuizarea pe plan profesional (burnout), 15% au muncit pentru a obţine o promovare la actualul loc de muncă şi tot atâţia s-au străduit să-şi crească veniturile pentru a face faţă mai bine scumpirilor, arată studiul Bestjobs.

Pentru 2024, 52% dintre respondenţi intenţionează să-şi schimbe jobul actual în prima jumătate a anului, în timp ce alţi 27% rămân deschişi la această posibilitate, dar nu au încă un plan concret.

Când vine vorba de reuşite, peste 40% dintre respondenţii sondajului bestjobs spun că principala parte bună a anului 2023 a fost că au obţinut un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Totodată, 15% se simt împliniţi pentru că au reuşit să-şi crească veniturile, 14% pentru că au finalizat un proiect important şi dificil, 12% pentru că şi-au schimbat jobul, iar 10% pentru că au reuşit să-şi păstreze jobul. Îmbunătăţirea stării mentale a fost o realizare importantă pentru alţi 12%.

Întrebaţi de salariul actual, 64% dintre angajaţi au declarat că acesta este sub media pieţei în cazul lor, ceea ce explică dorinţa atât de mare de a căuta un job mai bun în noul an. 21% consideră că sunt plătiţi la nivelul ofertelor din piaţă şi doar 5% au declarat că venitul lor depăşeşte media pieţei.

În ceea ce priveşte un nou job, angajaţii s-ar bucura ca viitorul angajator să le oferte în primul rând oportunităţi de promovare (85%), stabilitatea locului de muncă (63%) şi un mediu de lucru sănătos (54%). Dintre beneficiile extra-salariale, cei mai mulţi ar prefera să aibă program flexibil (60%), cursuri şi training-uri de specialitate (53%), posibilitatea de a lucra remote (38%) şi mai multe zile de concediu (23%). Abonamentele la clinicile medicale private, asigurarea privată de sănătate, pensia privată facultativă rămân şi ele în topul beneficiilor dorite.

„Anul 2023 a adus multe provocări pe plan profesional pentru mulţi dintre angajaţi, iar recordurile în aplicări exprimă cel mai bine acest lucru. Între scumpirile tot mai mari şi volumul de muncă, oamenii au ajuns să-şi dorească un job mai bun, care să le ofere şi un echilibru sănătos între latura profesională şi cea personală. Acest echilibru se poate traduce şi prin confort financiar, deci şi-au căutat oferte salariale mai mari, dar şi printr-un volum de muncă mai mic, care să le permită să fie mai prezenţi pentru activităţile personale. Pentru anul 2024, ne aşteptăm ca ritmul aplicărilor să rămână accelerat, în raport cu nevoile angajaţilor de creştere”, a afirmat Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs.

Angajaţii români se aşteaptă la cheltuieli mai mari în această perioadă şi speră la o primă de Crăciun care să compenseze creşterea costurilor. Dacă în anii trecuţi, aproape 70% dintre respondenţi alocau pentru cadouri un buget de până la 500 lei, acum doar 40% se aşteaptă să se limiteze la această sumă.

Conform cercetării, scumpirile din ultimul timp i-au făcut pe români să ia în calcul bugete mai mari dacă vor să satisfacă aceleaşi nevoi de sezon. În acest sens, 20% alocă între 500 şi 700 de lei, iar 22% au în plan să cheltuiască şi până la 2.000 de lei. 18% totuşi nu au de gând să cumpere niciun cadou.

Pentru a combate efectele scumpirilor, 7 angajaţi din 10 speră să primească o primă de la angajator cu ocazia acestui Crăciun, mai arată sondajul Bestjobs. Aproape 40% spun că s-ar bucura la bani, 15% la tichete valorice cadou, 13% se aşteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare.

Chiar dacă tradiţiile de Crăciun la birou sunt importante pentru aproape 70% dintre respondenţi, mai puţin de jumătate dintre angajatori mai organizează ceva cu această ocazie. 24% fac petrecere tematică de Crăciun, 32% organizează Secret Santa în echipă, 11% se strâng la birou pentru a face bradul împreună, iar 6% se dedică unor acţiuni caritabile în care implică membrii echipelor.

Şi anul acesta, cei mai mulţi vor petrece Crăciunul acasă, cu familia, prietenii sau partenerul/a. Aproximativ 10% vor merge la munte, 12% ies în oraş la petreceri organizate special, 7% petrec în afara ţării, iar 4% muncesc în acea zi.

Sondajul bestjobs a fost realizat în perioada noiembrie – decembrie, pe un eşantion de 1.300 de utilizatori de internet.

Bestjobs are o experienţă de peste 22 de ani în domeniu. În orice moment, pe bestjobs sunt peste 35.000 de joburi şi 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...