1EUR = 4.7789 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

Mai mult de jumătate dintre membrii AAFBR cred că BNR va menţine dobânda cheie la 5,25%

Mai mult de jumătate dintre membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) cred că BNR va menţine luni dobânda de politică monetară la 5,25%, iar rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în iulie atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută.

28 iun, 2013 | Mediafax

"Conform opiniilor exprimate de 54% din membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au participat la un sondaj intern, Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 1 iulie 2013. Restul participanţilor la sondaj estimează o reducere a dobânzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în luna iulie 2013, atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută", se arată într-un comunicat transmis de AAFBR.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în luna mai să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei. Guvernatorul Mugur Isărescu afirma la acel moment că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, chiar de la următoarea şedinţă a Consiliului de Aadministraţie.

Analiştii anticipează că dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la nivelul de 4,75% până în decembrie 2013 şi 4,5% până în decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 11% până la finele anului 2014.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20% în anul 2013 şi apoi reduse la 16% până la finele anului 2014.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO