Mai mult de un sfert din parlamentari candidează duminică la funcţii de primari, consilieri judeţeni sau locali

Economica.net
03 06. 2016
alegeri_vot_52933200_31873900_85555500

Potrivit datelor centralizate de News.ro, 147 din cei 541 de actuali parlamentari candidează la alegerile care vor avea loc duminică. Este vorba despre 33 de senatori şi 114 deputaţi. Majoritatea provin din PSD (49) şi PNL (42).

Este un număr record de parlamentari care sunt dispuşi să renunţe la Legislativ pentru administraţia locală. De exemplu, în 2012, doar aproximativ 40 de senatori şi deputaţi s-au înscris în cursa pentru locale, din totalul de 470.

Peste 50 dintre actualii parlamentari vizează o funcţie de primar, în special în municipii reşedinţă de judeţ, precum Iaşi (funcţie disputată de către deputaţii Viorel Blăjuţ şi Camelia Bogdănici), Timişoara (deputaţii Molnar Zsolt şi Florică Bîrsăşteanu), Braşov (deputatul Mihai Sturzu), Cluj (deputatul Adrian Gurzău), însă alţii ar da fotoliul de parlamentar şi pentru funcţii de primari de comună. Este cazul social-democratului Petru Marica, deputat aflat la primul mandat, care vrea să administreze comuna Sălaşu de Sus din judeţul Hunedoara.

Parlamentarii s-au înscris în număr mare şi pentru funcţiile de edili din Capitală. Astfel, candidează în Bucureşti 13 senatori şi deputaţi: Daniel Barbu (ALDE) şi Gabriela Firea (PSD) se luptă pentru Primăria Generală, iar 11 parlamentari pentru sectoarele Capitalei: Eugen Tomac, Gabriel Mutu, Daniel Tudorache, Daniel Florea, Răzvan Mironescu, Alexandru Nazare, Dan Cristian Popescu, Răzvan Condurăţeanu, Dumitru Pelican, Ovidiu Raeţchi şi Cristina Pocora.

Aproape 100 de parlamentari vizează locuri în Consiliile Judeţene. Există şi parlamentari care şi-au depus candidaturile şi pentru o primărie, şi pentru Consiliul Judeţean, cum sunt deputatul PMP Clement Negruţ, care candidează la Primăria Alba-Iulia şi la Consiliul Judeţean Alba, şi deputatul Florentin Gust, care candidează la Primăria Craiova şi la Consiliul Judeţean Dolj.

De asemenea, sunt trei parlamentari care s-au înscris în cursă pentru Consiliile Locale: Tudor Ciuhodaru (Consiliul Local Iaşi), Victor Roman (Consiliul Local Adjud) şi Natalia Intotero (Consiliul Local Bârlad).

Pentru o funcţie de consilier judeţean ar renunţa la Parlament şi un fost ministru: Sorin Grindenau, care a avut portofoliul Comunicaţiilor în Cabinetul Ponta.

Cu puţine excepţii, majoritatea acestor aproape 150 de candidaţi sunt deputaţi şi senatori aflaţi la primul mandat în Legislativ. Ar renunţa însă la funcţii şi parlamentari cu mai multă experienţă, cum este Alexandru Pereş (Consiliul Judeţean Alba), aflat la al cincilea mandat, Erdei Istvan (Consiliul Judeţean Satu Mare), aflat la al patrulea mandat, sau Gheorghe Flutur (Consiliul Judeţean Suceava) şi Adrian Gurzău (Primăria Cluj), aflaţi la al treilea mandat.

Dacă vor fi aleşi în funcţii pe 5 iunie, aceştia vor trebui să demisioneze din Parlament, cu doar câteva luni înainte de expirarea mandatului.