Mai multe burse și companii au semnat un memorandum pentru formarea unei piețe integrate a gazelor naturale în Europa de Est

Mai multe burse de gaze şi operatori de transport şi sistem au semnat un memorandum de înţelegere pentru realizarea unei pieţe integrate a gazelor naturale în regiune, se menționează într-un comunicat, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 23 iul. 2021, 19:04
Mai multe burse și companii au semnat un memorandum pentru formarea unei piețe integrate a gazelor naturale în Europa de Est

„În data de 21 iulie 2021 a fost semnat un Memorandum de înţelegere cu privire la cooperarea transregională privind dezvoltarea unei pieţe integrate a Gazelor din Sud-estul şi Estul Europei (SEEGAS) de către Secretariatul Comunităţii Energiei, furnizorii de servicii de schimburi de energie şi tranzacţionare BRM, UEEX, TGE, CEEGEX şi ECG şi operatorii de sisteme de transport Moldovatransgaz, GTSOU, FGSZ şi Gaz-System. Semnatarii îşi propun să coopereze pentru dezvoltarea comerţului transfrontalier cu gaze naturale, de ex. pe platforme de schimb şi să introducă mecanisme de preţuri interregionale transparente şi competitive, în funcţie de piaţă, precum şi transport transfrontalier eficient al gazelor şi interoperabilitate”, se arată în comunicat.

Memorandumul vizează în mod specific crearea premiselor pentru funcţionarea unei pieţe competitive SEEGAS lichide şi asigurarea accesului nestingherit la pieţele de gaze naturale respective pentru toţi participanţii la piaţă şi furnizorii de servicii în mod nediscriminatoriu şi în condiţii egale, în conformitate cu acquis-ul UE. De asemenea, îşi propune să faciliteze cooperarea în ceea ce priveşte implementarea unui sistem eficient de compensare a mărfurilor pentru tranzacţiile cu gaze naturale, care este în conformitate cu cele mai bune practici europene.

„Încă de la înfiinţare, Comunitatea Energiei a sprijinit integrarea părţilor sale contractante cu pieţele de energie din UE, care pentru Ucraina şi Moldova devin treptat o realitate. Semnarea Memorandumului de înţelegere SEEGAS este un efort comun al operatorilor de bază din regiune, în vederea continuării integrării pieţelor tranzacţionate la bursă pentru gaze naturale”, a spus directorul Secretariatului Comunităţii Energiei, Janez Kopac.

La rândul său, Gottfried Steiner, directorul executiv al Austrian Central European Gas Hub (CEGH) şi reprezentant semnatar pentru EEX CEGH Gas Exchange Service GmbH (ECG) consideră că această iniţiativă va contribui la dezvoltarea viitoare a comercializării gazelor naturale în regiune.

Ţările din regiune trebuie să se cunoască mai bine şi să coopereze pentru a-şi rezolva problemele, apreciază Gabriel Purice, directorul executiv al Bursei Române de Mărfuri, BRM. „Proiectul SEEGAS îşi propune exact acest lucru, motiv pentru care BRM s-a alăturat cu încredere acestei propuneri. Suntem siguri că, în scurt timp, vor fi dezvoltate soluţii pentru a facilita fluxurile transfrontaliere de gaze şi pentru a crea o piaţă regională funcţională”, a arătat Purice.

Totodată, Piotr Kul, directorul Adjunct al Diviziei de Dezvoltare a Pieţei de Gaze pentru gazul polonez TSO Gaz-System, s-a declarat încrezător cu privire la perspectivele cooperării în cadrul iniţiativei SEEGAS. El s-a arătat convins că acest proiect poate îmbunătăţi funcţionarea pieţelor regionale de gaze, contribuind la creşterea lichidităţii, precum şi la tranzacţionarea transfrontalieră.

Preşedintele Comitetului de schimb al Bursei de Energie din Ucraina (UEEX), Oleksii Dubovskyi, a menţionat că în cadrul SEEGAS, există o mare oportunitate de a ne îmbunătăţi în mod semnificativ mecanismele şi de a elimina blocajele care au împiedicat dezvoltarea transfrontalieră, comerţul în regiune şi în interiorul fiecărei ţări, în special, dar şi ” pentru a le uni în conformitate cu standardele UE”.

Potrivit lui Piotr Zawistowski, preşedintele Consiliului de administraţie al Bursei Poloneze de Energie TGE, proiectul SEEGAS iniţiat de Comunitatea Energiei răspunde nevoilor actuale în ceea ce priveşte dezvoltarea şi integrarea în continuare a pieţelor de gaze din regiune. „Acesta creează o platformă bună pentru schimbul de cunoştinţe şi experienţă între burse şi operatorii de transport şi sistem care operează pe pieţele naţionale individuale. Sunt încrezător că acest lucru va duce la crearea de soluţii care să sprijine comerţul transfrontalier cu gaze în regiunea noastră”, a spus el.

Semnarea Memorandumului va fi urmată de prima reuniune a Comitetului Mixt de Coordonare SEEGAS între parteneri, care va avea loc cel puţin o dată la trei luni.

Memorandumul este deschis atât burselor cât şi oricărui operator de transport şi sistem, activ în regiunea SEEGAS, şi care doreşte să se alăture iniţiativei într-o etapă ulterioară.

Te-ar mai putea interesa și
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU, au......
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Grupul chinez Huawei Technology va vedea în acest an cum veniturile sale din vânzările de smartphone vor scădea cu cel ...
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să ...
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de cazuri noi şi pacienţi la terapie intensivă – Coronavirus – vineri, 24.09.2021
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de ...
Criza Coronavirus 24 septembrie 2021 - 7.116 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 991 în Bucureşti. 145 de morţi în ...