Mai multe companii aeriene au suspendat survolarea Belarusului de avioanele lor

Mai multe companii aeriene, printre care Air France şi Lufthansa, au anunţat că vor suspenda survolarea Belarusului de avioanele lor, după ce duminică un avion al Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze la Minsk, transmit marţi AFP şi Reuters.
AGERPRES - mar, 25 mai 2021, 12:14
Mai multe companii aeriene au suspendat survolarea Belarusului de avioanele lor

Singapore Airlines a declarat marţi că va modifica traiectoria zborurilor sale pentru a evita Belarusul. ”Modificăm traiectoria zborurilor noastre spre Europa pentru a evita survolarea Belarusului şi vom continua să urmărim atent situaţia”, a indicat un purtător de cuvânt al companiei singaporeze.

Marţi dimineaţă şi compania aeriană poloneză LOT a făcut cunoscut faptul că şi-a suspendat zborurile către Minsk şi că avioanele sale nu vor zbura în spaţiul aerian al Belarusului, precizând că a găsit rute alternative în această privinţă.

Air France a anunţat deja că avioanele sale vor evita spaţiul aerian belarus, iar KLM şi Finnair au luat la scurt timp o decizie similară, conform unei recomandări a Uniunii Europene care a adoptat luni noi sancţiuni împotriva regimului condus de Aleksandr Lukaşenko.

Companiile Lufthansa, SAS şi AirBaltic luaseră o măsură asemănătoare de luni.

Liderii statelor UE au adoptat un nou set de sancţiuni contra regimului din Belarus, acuzat că a deturnat un avion de linie european către Minsk pentru a aresta un disident, a cărui eliberare imediată este cerută de Bruxelles.

De asemenea, Uniunea Europeană a anunţat închiderea spaţiului său aerian pentru Belarus. Londra şi Kievul au pus deja pe ‘lista neagră’ spaţiul aerian al acestei foste republice sovietice.

Înaintea adoptării noului pachet de sancţiuni, UE înscrisese 88 de membri ai regimului de la Minsk, inclusiv pe Lukaşenko, şi şapte entităţi pe ‘lista neagră’.

Săptămânal, aproximativ 2.000 de avioane care efectuează zboruri comerciale folosesc spaţiul aerian al Belarusului, a precizat organizaţia Eurocontrol.

Roman Protasevici, un jurnalist de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega se aflau duminică la bordul unui avion Boeing al companiei Ryanair care efectua un zbor între Grecia şi Lituania, ţări membre ale UE. Autorităţile belaruse au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa avionul să aterizeze la Minsk, unde l-au arestat pe Roman Protasevici.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...