Mai multe companii profitabile la bursă decât anul trecut. Rezultatele pe 9 luni

Ponderea companiilor cu profituri mai mari din cele listate la Bursa de Valori Bucureşti a crescut până  la 45% în Trimestrul 3 din acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (27%), potrivit calculelor din raportul firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Adrian N. Ionescu - Dum, 18 nov. 2012, 22:16
Mai multe companii profitabile la bursă decât anul trecut. Rezultatele pe 9 luni

Venituri mai mari au avut 58% dintre   cele 55 de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi monitorizate de Intercapital Invest.

Analiştii de la Intercapital au prezentat o evoluţie pe ultimii 4 ani, din au scos Fondul Proprietatea, care a fost listată acum 2 ani, pe cele 3 bănci din raţiuni de compatibilitate a raportărilor (prezinză raportără după standardele internaţionale), pe cele 5 SIF-uri şi pe Petrom, care a raportat cele mai mari profituri din istoria României.

Principala cauză a creşterii numărului companiilor cu profituri mai mari este reducerea chletuielilor, potrivit Intercapital.

Pe de altă parte, 26 de companii din 73 de societăţi de pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, şi-au depăşit, la nouă luni, estimările de profit pentru întregul an, potrivit analizei Intercapital Invest.

Printre cele 26 de companii se numără SIF-urile, cu excepţia SIF Oltenia, Fondul Proprietatea (care şi-a depăşit bugetul cu 30%), Electromagnetica (+30%), Artego (de păşire de aproape 5 ori,  478%), Broker Cluj (+29%) şi COMCM Contanţa (de peste 2,5 ori).

Un număr de şase companii au trecut pe profit după nouă luni din acest an, după ce, în perioada similară a anului trecut, raportaseră pierderi:

Contor Group a consemnat un profit de 15 milioane lei în perioada ianuarie – septembrie 2012, comparativ cu pierderi de 8,4 milioane lei în intervalul similar al anului trecut

Uztel a avut profit de un milion de lei faţă de pierderile de 1,9 milioane de lei. Profitul Petrolexportimport a fost de 1,3 milioane lei, comparativ cu pierderile de 0,1 milioane lei din primel 9 luni din anul trecut. Celelalte câştigătoare  sunt Sinteza Oradea (0,8 milioane lei profit faţă de pierderi de 1,5 milioane lei), Zimtub Zimnicea (0,1 milioane lei profit comparativ cu pierderi de 2,5 milioane lei) şi Electroaparataj (profit de 0,1 milioane lei faţă de pierderi de 0,9 milioane lei).

25 de societăţi au raportat profituri mai mari, pe primele nouă luni din acest an, decât în perioada similară a anului trecut. Printre ele se numără Societăţile de servicii financiare (SIF, fără SIF Oltenia), Artego (plus 870%), Vrancart (138%), Compa Sibiu (70%), Biofarm (25%) şi Antibiotice Iaşi (7%), potrivit analizei Intercapital Invest.

Societăţile din coşul indicelui BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate (fără bănci şi SNP), au încheiat perioada ianuarie – septembrie 2012 pe profit, acesta fiind cumulat de 855,55 milioane lei, mai mic cu 16% faţă de perioada ianuarie – septembrie 2011.

SIF-urile au consemnat o majorare a profitului net total de la 291,3 milioane de lei, în primele nouă luni din 2011, la 546 milioane lei, după nouă luni din acest an. Toate SIF-urile, cu excepţia SIF Oltenia, au avut câştiguri mai mari în acest an.

„În cazul SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, rezultatele au fost influenţate semnificativ de vânzările participaţiilor la BCR. Veniturile au fost în general rotunjite de dividendele încasate peste aşteptări, de veniturile din provizioane şi de veniturile din dobânzi“, scrie Daniela Ropotă, în raportul Intercapital Invest, ataşat la articol.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cum să nu te păcălești pe Airbnb sau pe alte site-uri de rezervări
Cum să nu te păcălești pe Airbnb sau pe alte site-uri de rezervări
Apariția site-urilor de tipul Airbnb a facilitat călătoriile și a adus prețuri mai mici pentru cei dornici de călătorii. Dar, odată cu ele, au apărut și țeparii și nu e întotdeauna așa......
Primele contre pe marginea ideii de referendum pentru împărțirea taxelor în București. Ce-i spune Ciucu lui Nicușor Dan
Primele contre pe marginea ideii de referendum pentru împărțirea taxelor în București. Ce-i spune Ciucu lui Nicușor Dan
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că ideea primarului general Nicuşor Dan privind convocarea ...
8,5 milioane de computere au fost afectate de pana informatică mondială
8,5 milioane de computere au fost afectate de pana informatică mondială
Pana informatică mondială care a perturbat vineri aeroporturi, bănci şi multe alte servicii a afectat circa 8,5 milioane ...
A început construcția celui mai mare parc eolian offshore din lume
A început construcția celui mai mare parc eolian offshore din lume
Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a anunțat în această săptămână debutul construcției celui mai mare ...