CEZ vrea să vândă parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare din Europa

Mai multe fonduri de pensii şi-au arătat interesul de a achiziţiona o participaţie în parcul eolian de la Fântânele-Cogealac deţinut de CEZ, estimat la 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari), a declarat joi Tomas Pleskac, directorul diviziei de operaţiuni străine al celei mai mari companii de utilităţi din Europa Centrală, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 15:49
CEZ vrea să vândă parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare din Europa

Investitorii străini şi-au exprimat temerile legate de reducerea subvenţiilor pentru energie regenerabilă în România, după ce Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017-2020 acordarea unui număr de certificate verzi.

CEZ încă trebuie să decidă mărimea participaţiei care va fi vândută sau dacă va face o astfel de tranzacţie, a explicat Tomas Pleskac, membru al Consiliului de conducere al companiei de utilităţi. Statul ceh deţine un pachet de 70% la CEZ.

‘Suntem cu certitudine pregătiţi să vindem (chiar şi o participaţie de 100%). Nu vom refuza ofertele bune. Nu avem un calendar strict, nu trebuie să vindem Aceasta este o posibilitate, dacă va fi atractivă pentru noi, o vom utiliza, dacă nu va fi atractivă, nu vom recurge la ea’, le-a declarat jurnaliştilor Tomas Pleskac.

Marţi, Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România, a confirmat că grupul ceh analizează oportunitatea vânzării unei participaţii minoritare din parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, din judeţul Constanţa.

Parcul eolian al CEZ de la Fântânele-Cogealac este cel mai mare de pe uscat din Europa şi are o capacitate de 600 de MW.

Proiectul a necesitat o investiţie totală de 1,1 miliarde de euro. CEZ a achiziţionat acest proiect în 2008 de la dezvoltatorul Continental Wind Partners.

Parcul eolian este echipat cu 240 de turbine eoliene produse de General Electric.

În ultimii ani, România a atras investiţii de peste patru miliarde de euro în sectorul eolian, datorită potenţialului natural al ţării şi datorită schemei generoase de susţinere a producerii de energie eoliană.

Dobrogea este considerată regiunea cu cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei şi a doua de pe întregul continent.

Cehii de la CEZ sunt principalii producători de energie regenerabilă din România, urmaţi de italienii de la Enel şi de portughezii de la Energias de Portugal.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau proiectele eoliene cu o putere de 2.704 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.077 MW, microhidrocentrale de 536 MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 95 MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

România şi-a asumat ca 24% din consumul de energie din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă, la 1 ianuarie 2014.

Anul trecut, CEZ a înregistrat un profit net de 35,2 miliarde de coroane (1,408 miliarde euro), în scădere cu 12,3% comparativ cu 2012. Aceasta, în condiţiile în care compania a revizuit valoarea centralei sale de la Pocerady (Cehia), operaţiunile sale din Bulgaria şi parcul eolian de 600 MW din România, ţară care a redus subvenţiile pentru energia regenerabilă în luna iulie 2013.

Grupul CEZ, cea mai mare companie de utilităţi din Cehia, este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea societăţii de distribuţie Electrica Oltenia. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele opt companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...