Mai multe ONG-uri cer oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan

Mai multe ONG-uri de mediu cer oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan, care ar fi execute fără respectarea legislaţiei de mediu şi prin care sunt distruse mai multe râuri, ministrul Rovana Plumb promiţând că luni va face verificări la faţa locului.
Mihai Nicuţ - Dum, 26 aug. 2012, 16:37
Mai multe ONG-uri cer oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan

ONG-urile care alcătuiesc Coaliţia pentru Mediu din România au reclamat de mai multe ori că albiile râurilor de munte Capra, Buda şi Otic, din judeţul Argeş, şi odată cu ele habitate naturale protejate prin lege, au fost distruse în schimbul construcţiei de microhidrocentrale.

Ministerul Mediului spune că în perioada perioada iunie-august au fost făcute controale pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările în vigoare în cazul microhidrocentralelor din judeţul Argeş.

Totodată, ministrul Rovana Plumb va merge luni în judeţul Argeş, pentru a evalua situaţia construcţiilor de microhidrocentrale şi pentru a dispune măsurile necesare, potrivit Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Organizaţiile Ecopolis şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta au anunţat că vor organiza, luni, o acţiune de protest în zona râului Capra.

Directorul executiv al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că ONG-urile de mediu cer autorităţilor să ia măsuri urgente pentru oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan.

Dan Bărbulescu a precizat că în cazul lucrărilor de construire a microhidrocentralelor pe râurile Buda, Capra şi Otic, din Masivul Făgăraş, judeţul Argeş, este încălcată legislaţia de mediu.

El a dat ca exemplu râul Capra, unde lucrările de construcţie au afectat semnificativ albia râului prin lucrări de excavare, derogare, dinamitare şi săpare a malurilor, fapt total interzis de legislaţia în vigoare. Totodată, Dan Bărbulescu a precizat că secţiunea de curgere a apei a fost îngustată după montarea unor conducte de aducţiune, iar în prezent lăţimea secţiunii este mult mai mică decât albia existentă înainte de lucrări.

Coaliţia pentru Mediu a trimis, în 22 august, o scrisoare deschisă ministrului Mediului şi Pădurilor, prin care a semnalat ilegalitatea lucrărilor de construcţie a microhidrocentralelor din Munţii Făgăraş şi a cerut încetarea imediată a acestora.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu spun că abuzurile de mediu în cazul lucrărilor de construcţie a microhidrocentralelor pe mai multe râuri de munte din Masivul Făgăraş au dus la albii de râu distruse în totalitate de excavatoare, zone defrişate şi debite de apă semnificativ diminuate.

Potrivit acestora, deşi problemele au fost semnalate încă din noiembrie 2011, în prezent, lucrările de captare şi modificare a cursurilor râurilor continuă, „sfidând legea şi distrugând ireversibil printre puţinele zone rămase neatinse în România”.

Coaliţia pentru Mediu din România solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor suspendarea actelor neconforme legislaţiei în vigoare, „ce au fost emise abuziv”, readucerea râurilor la starea iniţială şi instituirea imediată a unui moratoriu pentru demararea unor proiecte similare pe apele de munte din România.

„În lipsa unei intervenţii rapide, există riscul afectării iremediabile a tuturor cursurilor de apă şi ale ecositemelor aferente din Masivul Făgăraş. Totodată, există riscul creării unui precedent extrem de periculos, având în vedere că lucrări similare se pregătesc pe majoritatea râurilor de munte din România”, scriu ONG-urile de mediu în scrisoarea deschisă adresată ministrului Mediului.

Ca răspuns la scrisoarea deschisă a Coaliţiei pentru Mediu, Ministerul Mediului a comunicat că în cazul microhidrocentralelor au fost făcute mai multe controale, în perioada iunie-august, iar luni, ministrul Rovana Plumb va face o vizită în zonă, pentru a evalua situaţia.

Astfel, Garda Naţională de Mediu a făcut, în perioada 14 iunie – 3 iulie, controale tematice privind respectarea condiţiilor din actele de reglementare şi stadiul realizării lucrărilor la construcţia microhidrocentralelor.

Ulterior, ministrul Rovana Plumb a dispus constituirea unei echipe mixte formate din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Administraţiei Naţionale „Apele Române” pentru efectuarea unui control suplimentar, în 22 august, la care să fie evaluate situaţia existentă în teren la momentul actual şi progresul înregistrat în urma măsurilor dispuse de către instituţiile din subordinea ministerului.

Ministrul Rovana Plumb ar urma să aibă, săptămâna viitoare, şi o întrevedere cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu din România, pentru a discuta propunerile acestora, răspunzând astfel printr-o invitaţie la dialog scrisorii deschise transmise de organizaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...