Mai mulţi bani pentru administratorii Fondului Proprietatea

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) sunt chemaţi pe 28 aprilie să aprobe detaliile creşterii comisioanelor pe care le vor încasa administratorii de la Franklin Templeton. Proiectul de contract de administrare propune o creştere cu mai mult de un sfert a "comisionului de bază", până la 0,6% din valoarea de piaţă a Fondului, şi comisioane speciale "de distribuţie" de până la 2% din banii realocaţi acţionarilor din alte surse decât dividendele.
Adrian N. Ionescu - vin, 21 mart. 2014, 08:51
Mai mulţi bani pentru administratorii Fondului Proprietatea

„Comisionului de bază” plătit firmei americane Franklin Templeton care administrează Fondul Proprietatea (FP) urmează să crească de la 0,479% la 0,6% din capitalizarea (valoarea de piaţă) a fondului, calculată cu preţul mediu ponderat cu volumele de tranzacţionare de la Bursa de valori Bucureşti (BVB).

Capitalizarea actuală a FP este de 10,9 miliarde de lei.  

Contractul de administrare vizează un mandat de doi ani, care va începe în septembrie şi are obiectivele dure de performanţă impuse anul trecut de compania de investiţii de risc Elliott Associates, cel mai mare acţionar al FP (circa 15% din acţiunile FP).

Una din condiţiile puse de cei mai influenţi acţionari ai FP a fost creşterea veniturilor acestora, prin creşterea preţului acţiunilor FP, sau prin ceea ce la vremea respectivă s-a numit dividende speciale, chiar cu preţul  vânzării de active.

Franklin Templeton a început apoi  să vândă din active ca să finanţeze programele de răscumpărare ale acţiunilor FP, o parte din acestea au fost anulate şi capitalul social redus cu 5%.

Operaţiunea urmează să fie avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), şi circa 677 de milioane de lei vor fi redistribuite acţionarilor.

Pentru astfel de operaţiuni administratorii de la Franklin Templeton vor fi recompensaţi cu 2%  din valoarea distribuită, până la 31 octombrie 2015 şi cu 1% de la 1 noiembrie 2015.  

Franklin Tempelton a fost suspectat în piaţă că, pentru  a satisface setea de cash a acţionarilor, riscă „vânzarea pe bucăţi ” a Fondului şi resectiv desfiinţarea de facto a acestuia.

În acest an propune acţionarilor să numai încaseze dividende, având în vedere că vor primi alocaţiile speciale rezultate din reducerea capitalului social.

Totuşi, păstrarea profitului net nu înseamnă neapărat că FP va face şi investiţii. Politica de investiţii a Franklin Templeton continuă să considere că investiţia FP în acţiunile proprii este cea mai bună.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
Un număr de 1.727 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...