Mai mulți investitori furioși, care au pierdut miliarde de dolari, au intentat un proces colectiv împotriva lui Musk, pentru manipularea monedei cripto Dogecoin

Mai mulți investitori au formulat o acțiune colectivă de chemare în judecată a miliardarului sud-african Elon Musk, pe care-l acuză de tranzacționare provilegiată a criptomondei Dogecoin, pe care ar fi manipulat-o intenționat pentru a scoate profit, în timp ce ei au pierdut miliarde de dolari, relatează Reuters.
Cristian Negrei - vin, 02 iun. 2023, 17:13
Mai mulți investitori furioși, care au pierdut miliarde de dolari, au intentat un proces colectiv împotriva lui Musk, pentru manipularea monedei cripto Dogecoin

Într-un dosar înaintat miercuri seara, 31 mai 2023, la Tribunalul Federal din Manhattan, investitorii susțin că Musk s-a folosit de postări pe Twitter, influenceri online plătiți, de apariția sa din 2021 la „Saturday Night Live” de la NBC și de alte „cascadorii publicitare” pentru a face tranzacții profitabile cu portofele Dogecoin controlate de el sau de compania Tesla, în timp ce ei au înregistrat pierderi jucând pe această valută.

Investitorii susțin că una dintre acțiunile manipulative ale lui Musk a fost și vinderea de monede Dogecoin în valoare de aproximativ 124 de milioane de dolari în aprilie 2023, la scurt timp după ce a înlocuit logo-ul păsării albastre de pe Twitter cu logo-ul câinelui Dogecoin Shiba Inu, ceea ce a dus la o creștere cu 30% a prețului monedei.

„O campanie intenționată de lătrat ca la carnaval, manipulare a pieței și tranzacții privilegiate” i-a permis lui Musk să fraudeze investitorii, să se promoveze pe sine și pe companiile sale, sunt acuzațiile formulate în dosar.

Musk a cumpărat Twitter în octombrie anul trecut. El mai conduce SpaceX, un producător de rachete și nave spațiale, precum și Tesla, care produce mașini electrice.

Alex Spiro, avocatul Musk și Tesla, a refuzat joi să facă vreun comentariu. Avocatul investitorilor care l-au dat în judecată pe Musk nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Investitorii l-au acuzat pe Musk, a doua cea mai bogată persoană din lume, potrivit revistei Forbes, că a crescut în mod deliberat prețul Dogecoin cu peste 36.000% în doi ani și apoi l-a lăsat să se prăbușească.

Ei și-au inclus ultimele acuzații într-o a treia plângere modificată, din cadrul unui proces care a început în iunie anul trecut.

Musk și Tesla au cerut în martie respingerea celei de-a doua plângeri modificate, numind-o o „operă fantezică de ficțiune”, iar pe 26 mai au declarat că un alt amendament este nejustificat.

Într-un ordin de miercuri, judecătorul de district american Alvin Hellerstein a spus că va accepta „probabil” a treia plângere modificată, spunând că drepturile acuzaților nu vor fi astfel prejudiciate.

Hellerstein a dat curs, de asemenea, cererii investitorilor de a respinge calitatea de pârât pentru Fundația nonprofit Dogecoin. Avocatul Fundației Dogecoin, Seth Levine, a considerat decizia institanței ca fiind una justă.

Plângerea este înregistrată sub denumirea Johnson și alții împotriva Musk și asociații, la Tribunalul Districtual al SUA, Districtul de Sud din New York, nr. 22-05037.

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...