MAI: Oficialii francezi susţin aderarea României la Schengen

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, s-a întâlnit miercuri, în cadrul unei vizie oficiale în Republica Franceză, cu mai mulţi oficiali care au spus că susţin România pentru aderarea la Spaţiul Schengen "conform calendarului stabilit, considerând că România a atins, într-adevăr, un nivel superior de control şi supraveghere a frontierei externe ceea ce determină un grad ridicat de pregătire a ţării noastre pentru aderare", informează un comunicat al MAI.
Economica.net - mie, 18 iul. 2012, 18:39
MAI: Oficialii francezi susţin aderarea României la Schengen

„Partenerii francezi au reafirmat sprijinul Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, conform calendarului stabilit, considerând că România a atins, într-adevăr, un nivel superior de control şi supraveghere a frontierei externe ceea ce determină un grad ridicat de pregătire a ţării noastre pentru aderare”, se arată în comunicatul MAI.

Ministrul Rus a completat că „amânarea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen este absurdă, deoarece România are cel mai modern sistem de management al controlului şi supravegherii frontierei, iar libera circulaţie este un drept al românilor, nu al politicienilor, toate acestea în contextul în care evoluţiile politice din ultimele două săptămâni au respectat întru totul legea”.

Ioan Rus a avut o serie de discuţii cu prefectul poliţiei din Paris, Bernard Boucault, cu o delegaţie de senatori francezi condusă de Simon Sutour, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului Francez, dar şi cu poliţiştii români aflaţi în misiune în Franţa.

Senatorii francezi consideră că dosarul aderării României la spaţiul Schengen şi cel al MCV nu trebuie conexate, iar în cadrul acestui al doilea mecanism trebuie să se pună accentul şi pe cooperare nu doar pe verificare.

Omologii francezi au subliniat faptul că ceea ce se întâmplă în România ţine de politica internă a statului, care are regulile sale constituţionale şi nu pot judeca aceste ultime dezvoltări, atâta timp cât ele sunt constituţionale. Cele două părţi au concluzionat că România şi Franţa trebuie să îşi consolideze relaţia în interiorul Uniunii Europene.

Totodată, oficialii au discutat şi despre o bună cooperare poliţienească dintre România şi Franţa, subliniind faptul că „sunt mulţi poliţişti români care au o relaţie de colaborare foarte bună cu omologii francezi”.

Prefectul Parisului a apreciat pozitiv activitatea poliţiştilor români, menţionând importanţa cooperării poliţieneşti din dublă perspectivă, atât din punct de vedere al relaţionării cu cetăţenii români care comit infracţiuni pe teritoriul Franţei, cât şi din perspectiva unei mai bune înţelegeri asupra modului de acţiune dintre poliţiştii români şi cei francezi.

Oficialul francez a evidenţiat faptul că bilanţul cooperării este unul pozitiv, dar a precizat importanţa continuării acestui demers bilateral pe viitor.

Rus a evidenţiat faptul că este important ca percepţia opiniei publice asupra României să se schimbe, un rol important în acest demers avându-l comunicarea cu mass-media.

În cadrul întâlnirii, ministrul Ioan Rus a subliniat faptul că autorităţile române sunt preocupate de activitatea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Franţei, acesta fiind şi motivul pentru care s-a decis prelungirea activităţii contingentului format din 17 poliţişti români care se vor afla în Franţa până la sfârşitul anului.

Ministrul s-a întâlnit şi cu poliţiştii români aflaţi în misiune în Franţa.

Ioan Rus a precizat că activitatea acestora este serioasă, determinantă şi foarte importantă pentru că astfel, imaginea României are de câştigat, realizându-se, totodată, o repoziţionare a României în sistemul european.

Ministrul Administraţiei şi internelor a mai declarat că este mulţumit de activitatea poliţiştilor români aflaţi în misiune în Franţa şi a subliniat că această mulţumire este împărtăşită şi de omologii francezi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Un procent de 40% dintre organizaţii s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o breşă de securitate care a implicat stocarea ...