MAI: Olanda şi Germania, dispuse să reia discuţiile despre aderarea României la Schengen

Olanda şi Germania şi-au arătat disponibilitatea în a relua discuţiile referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen, după publicarea raportului MCV, precizările fiind făcute în cadrul întrevederilor organizate joi în marja Consiliului JAI la care a participat ministrul Afacerilor Externe, Radu Stroe, informează MAI.
Economica.net - joi, 17 ian. 2013, 18:58
MAI: Olanda şi Germania, dispuse să reia discuţiile despre aderarea României la Schengen

„Dialogul cu miniştrii olandez şi german s-a concentrat pe un schimb de idei şi puncte de vedere circumscris finalizării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, demnitarul român reiterând dorinţa ca la 7 martie 2013, cu ocazia Consiliului JAI, să fie adoptată Decizia de eliminare a controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime. Omologii din Germania şi Olanda au arătat deschidere şi disponibilitate spre dialog în sensul adoptării Deciziei, precizând că după publicarea raportului MCV, vor relua discuţiile la nivel intern, pe palierul guvernamental şi parlamentar, în legătură cu acest subiect”, informează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES.

Totodată, în discuţiile cu cele două părţi, s-au evidenţiat relaţiile foarte bune de cooperare la nivel operativ şi s-a reiterat disponibilitatea de a trimite în Olanda şi Germania poliţişti români care să lucreze împreună cu colegii lor.

De asemenea, la o întrevedere cu delegaţia Republicii Irlanda, cele două părţi au semnat un acord interguvernamental privind cooperarea în prevenirea şi combaterea traficului ilicit de droguri, spălării banilor, criminalităţii organizate, traficului de persoane, terorismului, finanţării terorismului şi a altor infracţiuni grave.

„Acest moment a avut o semnificaţie aparte în ansamblul relaţiilor bilaterale, în contextul deţinerii de către Republica Irlanda a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Prevederile noului acord se circumscriu priorităţilor UE, fiind vizate prevenirea şi combaterea traficului de droguri, protecţia datelor personale, precum şi destructurarea organizaţiilor suspectate de a fi implicate în contrabanda cu produse de tutun, cu bunuri de valoare istorică sau artistică aparţinând patrimoniilor culturale ale României şi Irlandei sau patrimoniului cultural internaţional.

Ministrul Radu Stroe, a avut joi o serie de întrevederi bilaterale organizate în marja Consiliului JAI, cu delegaţiile participante din Germania, Olanda şi Republica Irlanda.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...