Mai puţine litigii la Drumuri? Şeful CNADNR spune că a găsit ac de cojocul constructorilor procesomani

Compania de Drumuri schimbă metoda de realizare a autostrăzilor, după ce a fost dată în judecată de mai mulţi constructori, revendicând bani în plus faţă de cât s-au înţeles iniţial cu statul. Cătălin Homor, directorul general al CNADNR, a spus pentru ECONOMICA.NET că noul mod de implementare a proiectelor va reduce cu 90% riscul de apariţie a litigiilor.
Economica.net - lun, 05 sept. 2016, 21:07
Mai puţine litigii la Drumuri? Şeful CNADNR spune că a găsit ac de cojocul constructorilor procesomani

Pentru că unii constructori, în special străini, revendică în înstanţă mai mulţi bani pentru lucrările realizate, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va schimba metoda de implementare a proiectelor, potrivit lui Homor.

„Unii constructori nu au venit în România să muncească, ci sa facă bani din procese. Din orice creează un litigiu şi revendică milioane de euro. Acest lucru este generat de filosofia veche de implementare a proiectelor”, explică şeful CNADNR.

Conform acestuia, metoda veche prin care acelaşi antreprenor proiectează şi execută o lucrare îi oferă o pârghie contractuală prin care poate solicita mai mulţi bani în instanţă faţă de cât s-a înţeles iniţial cu statul.

„Studiul de fezabilitate avea caracter ilustrativ. Constructorii proiectau după bunul plac şi propriul interes, lăsând la o parte chiar şi interesul tehnic. Şi revendicau bani în plus, zeci de milioane la extensie de termen”, mai spune şeful de la Drumuri.

„Constructorul trebuie să muncească, nu să gândească”

Pentru a reteza din start aceste pretenţii din partea constructorilor, Cătălin Homor a iniţiat o noua modă la CNADNR: scoaterea la licitaţie a proiectării separat de execuţie. Inginer constructor de meserie, şeful companiei susţine deviza: „constructorul trebuie să muncească, nu să gândească”.

„Vor fi scoase la licitaţie contracte pentru studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi autorizaţie de construire şi ulterior pentru execuţie”, susţine Cătălin Homor.

El estimează că prin noua metodă, proiectare separat de execuţie, se diminuează cu 90% riscul de a avea litigii.

Centura de Sud, ultimul proiect licitat pe vechea metodă

Cătălin Homor a mai spus că ultimul proiect nou care va fi scos la licitaţie pe vechea metodă, proiectare şi execuţie, este lărgirea la patru benzi a tronsonului de 32 de kilometri din Centura Bucureşti, între Chiajna (A1) şi Glina (A2).

Noua metodă, proiectare separat de execuţie, urmează să fie aplicată, de exemplu, pentru autostrada Sibiu-Piteşti şi drumul expres Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani, potrivit lui Cătălin Homor.

Acesta estimează că în martie anul viitor vor fi scoase la licitaţie contracte pentru Proiect Tehnic şi Autorizaţie de Construire pentru loturile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti.

Deşi vor fi scoase la licitaţie separat, loturile din autostrada Sibiu-Piteşti vor putea fi deschise circulaţiei la finalizarea construirii fiecăruia, întrucât au noduri de descărcare la capete, explică Homor.

Sibiu-Piteşti este una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România, inclusiv de către cea mai mare companie din România, Dacia, care este şi cel mai mare exportator la nivel naţional.

Aceeaşi metodă va fi aplicată şi în cazul proiectului drumului expres de 400 de kilometri ce va lega oraşele Ploieşti şi Paşcani. Homor anticipează că până la finele anului va fi scos la licitaţie un contract pentru realizare la pachet de studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi autorizaţie de construire.

Rămâne de văzut însă cât de repede vor fi realizate viitoarele autostrăzi după noua metodă.

Te-ar mai putea interesa și
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP....
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 282 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 238 mai ...