Mai puţine mall-uri şi mai multe spaţii de birouri în 2013. Chiriile scad

Suprafaţa de spaţii de birouri finalizată în acest an va fi cu mult superioară celei livrată pe piaţă anul trecut, însă pe piaţa de retail dezvoltatorii au în plan un număr mai mic de proiecte, potrivit Jones Lang LaSalle, care estimează scăderi de chirii în 2013 pe ambele segmente.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 11:28
Mai puţine mall-uri şi mai multe spaţii de birouri în 2013. Chiriile scad

Astfel, pe piaţa birourilor, în prezent oferta anului 2013 este estimată la 130.000-150.000 metri pătraţi, din care aproximativ 50.000 metri pătraţi este deja pre-contractată.

„Cu toate că pentru anul 2014 foarte puţine proiecte sunt în construcţie, estimăm oferta între 70.000-90.000 metri pătraţi. Ne aşteptăm ca activitatea de închiriere a anului 2013 să fie superioară anului 2012, cu importante intrări de companii internaţionale pe piaţa bucureşteană. În ceea ce priveşte activitatea de construcţie, au fost anunţate proiecte la standarde instituţionale, majoritatea clădiri verzi, sustenabile (certificate BREEAM, LEED sau DGNB) ca răspuns la creşterea crescută a clienţilor, investitori şi companii multinaţionale, pentru asemenea spaţii de birouri”, se arată în cel mai recent raport al Jones Lang LaSalle.

Cu numai două clădiri de talie mică finalizate în ultimul trimestru al anului 2012, care însumează 4.800 metri pătraţi, oferta nouă de spaţii de birouri a anului 2012 s-a ridicat la doar 48.000 metri pătraţi. Comparativ cu anii anteriori, suprafaţa finalizată anul trecut reprezintă 54% din suprafaţa finalizată în anul 2011 şi 17% din cea finalizată în anul 2010.

Jones Lang LaSalle estimează un trend descrescător al chiriilor prime în prima jumătate a anului 2013 şi de asemenea a ratei de neocupare.

„Pachetul stimulentelor financiare reprezintă o practică comună, dar cu o mare varietate în funcţie de locaţie, specificaţiile proiectului şi etapa de închiriere – mai exact, închiriere în spaţii finalizate sau în proiecte în construcţie. Rata de neocupare (Clasa A&B) este estimată la 16%. Atragem în continuare atenţia asupra faptului că înainte de a trage concluzii este necesară o analiză aprofundată a ratei de neocupare în funcţie de zona de afaceri şi caracteristicile acesteia. Preconizăm o scăderea a ratei de neocupare spre sfârşitul anului 2013. Aceasta va depinde în mare măsură de decizia chiriaşilor de a selecta clădiri deja finalizate în detrimentul proiectelor aflate în construcţie, menţinerea tendinţei de renegociere/re-închiriere şi dacă vom asista la mai puţine procese de consolidare”, apreciază autorii studiului.

Pe piaţa de spaţii de retail, după un optimism relativ manifestat în România în anul 2011, anul trecut a adus, încă o dată, un declin atât al numărului de centre comerciale finalizate cât şi al suprafeţei închiriabile adăugate stocului naţional.

„Acest trend va continua şi în anul 2013, având în vedere că atragerea finanţării ramâne cel mai important obstacol pe care-l întâmpină dezvoltatorii de centre comerciale. Oferta anului 2013 este estimată la 132.000 metri pătraţi, respectiv 5 proiecte în 4 oraşe, în timp ce suprafaţa finalizată în anul 2012 este în jur de 166.000 metri pătraţi (7 proiecte/ 5 oraşe)”, se menţionează în raportul companiei de consultanţă imobiliară.

O analiză a nivelui chiriilor arată că în centrele comerciale acestea sunt de 60-70 euro/mp/lună, iar la unităţilor stradale sunt cuprinse între 60-65euro/mp/lună.

„În anul 2013 este posibil să asistăm la o uşoară descreştere atât a chiriilor prime din centrele comerciale cât şi a chiriilor unităţilor comerciale stradale. În timp ce pentru centrele comerciale ne aşteptăm ca această descreştere să se situeze între 3-5% pentru unităţile stradale de pe principalele artere comerciale scăderea ar putea fi mai mare”, prognozează Jones Lang LaSalle.

Pe piaţa spaţiilor industriale, analiza datelor înregistrate în anul 2012 indică interesul chiriaşilor locali şi internaţionali pentru o paletă mai largă de oraşe româneşti. Cu toate că Bucureştiul atrage cea mai mare parte din cererea de spaţii industriale, oraşe precum Ploieşti, Timişoara, Cluj Napoca şi Constanţa se individualizează ca şi locaţii în plină dezvoltare.

„Dar şi în oraşele menţionate anterior, dezvoltatorii sunt destul de reticenţi, şi nu dezvoltă spaţii industriale în mod speculativ. În plus, faţă de chiriaşii tradiţionali de spaţii industriale, precum companiile logistice şi companiile din sectorul auto/sau furnizori ai industriei auto, România a început să atragă importante companii din domeniul producţiei. Procesul este la început şi se desfăşoară încă destul de încet, fiind afectat de lipsa unei reţele corespunzătoare de şosele şi autostrăzi”, apreciază sursa citată.

În plus, consultanţii imobiliari sunt optimişti vizavi de dezvoltarea acestui sector, considerând că România nu poate fi omisă de marile companii multinaţionale având în vedere excelenta amplasare geografică în Europa, accesul direct la Marea Neagră şi un transport fluvial bine dezvoltat.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...