Soros: Mai sunt 90 de zile până la transformarea zonei euro într-un imperiu german

Dacă zona euro nu ajunge la un acord de ieşire din criză în trei luni, aceasta se va transforma, în cele din urmă, într-un „imperiu german", a avertizat investitorul miliardar George Soros.
Andreea Budica - mar, 05 iun. 2012, 21:29
Soros: Mai sunt 90 de zile până la transformarea zonei euro într-un imperiu german

Germania se va zbate să păstreze moneda euro ca monedă unică, întrucât o dispariţie a monedei unice ar avea efecte dramatice, atât din punct de vedere economic cât şi politic, a adăugat Soros.

Din punct de vedere economic, o ruptură a euro ar însemna solicitări foarte mari din partea economiilor periferice, doar Bundesbank având cereri de peste o mie de miliarde de euro, neluând în calcul obligaţiunile guvernamentale. Pe lângă toate astea, o revenire la marcă „ar scoate Germania din pieţele sale de export, să nu mai vorbim de consecinţele politice”, a adăugat Soros.

În final, tot efortul Berlinului” ar duce la o zona euro dominată de Germania, în care divergenţele dintre ţările creditoare şi cele debitoare vor continua să se extindă şi periferia s-ar transforma într-o zonă defavorizată care are permanent nevoie de transfer de bani”.

Soros a avertizat că mai sunt trei luni pentru a salva euro şi pentru a readuce zona euro la forma în care ea a fost creată. Uniunea monetară trebuie să ajungă la un acord de ieşire din criză înainte ca locomotiva economiei sale, Germania, să cadă la rândul eu într-o recesiune, a spus el.

Având în vedere tensiunea în creştere din Grecia, care nu a reuşit până acum să formeze un guvern în concordanţă cu cererile UE, „criza din Grecia va ajunge la un punct culminant în toamnă„, a spus Soros.

„Până în acel moment, economia germană va slăbi, de asemenea, iar cancelarului Angela Merkel îi va fi chiar mai dificil decât în prezent să convingă publicul german să accepte orice responsabilităţi suplimentare din partea Europei. Această situaţie creează un spaţiu de trei luni „, a explicat investitorul.

Economia germană a început să dea semnale de alarmă, postând un declin marginal, potrivit unui raport PMI pentru zona euro – un indicator al activităţii de afaceri în zona euro. Indicele compozit al zonei euro a scazut la 46,0 în luna mai, de la nivelul de 46,7 în aprilie. Orice valoare mai joasă de 50 de puncte indică o contracţie economică.

Producţia Germaniei a scăzut pentru prima dată din noiembrie anul trecut şi, deşi scăzută, rata declinului a fost cea mai rapidă din ultimii trei ani”, potrivit raportului PMI.

Sentimentul experţilor este destul de negativ, ei se aşteaptă ca numărul de comenzi din industrie să scadă cu 0,9% de la lună la lună, în comparaţie cu creşterea de 2,2% în luna martie. În termeni anuali, scăderea din luna aprilie se va ridica la 3,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...