Mandatul lui Anghelache la şefia CNVM se termină. Mai vrea o dată, dar încă n-a solicitat-o nimeni

În lunile octombrie şi noiembrie expiră mandatele a cinci membri ai Autorităţii pieţei de capital (CNVM), printre care se numără preşedintele şi vicepreşedintele. Audierile în Comisia de Buget Finanţa a Camerei Deputaţilor pentru nominalizarea noii conduceri a instituţiei ar putea începe chiar luni după amiază, dar nici comisarii în cauză nu ştiu dacă vor candida, pentru că încă nu li s-a propus.
Adrian N. Ionescu - vin, 23 mart. 2012, 12:06
Mandatul lui Anghelache la şefia CNVM se termină. Mai vrea o dată, dar încă n-a solicitat-o nimeni

Mecanismul alegerii membrilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) presupune nominalizarea de către partidele parlamentare a candidaţilor şi abia apoi aceştia ar urma să fie audiaţi de Comisia de buget şi de plenul Camerei Deputaţilor.

În octombrie şi noiembrie expiră mandatele Gabrielei Anghelache, preşedinte din anul 2000, al Eugeniei Carmen Negoiţă, vicepreşedinte, şi cele ale comisarilor Bogdan Chetreanu, Claudia Sava şi Dorina Mihăilescu. Deputaţii vor deja să audieze candidaţi, luni, potrivit spuselor a doi dintre comisari, dar nu se ştie pe cine vor audia. Deocamdată vechilor comisari nu li s-a solicitat candidatura.

„Nu am primit nici o solicitare să mai candidez. Ar mai fi timp până luni, când am înţeles că ar putea începe audierile şi dacă voi fi nominalizată, voi accepta. Sunt încă în curs lucrări importante pe care aş dori să le termin“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM.

Gabriela Anghelache a fost numită în funcţie în anul 2000. Atunci „când situaţia pieţei era grav afectată de neîncrederea cauzată de scandalul FNI. Am acceptat atunci provocarea consolidării instituţiilor pieţei şi a recâştigării încrederii investitorilor. Decizia de atunci mi-a schimbat decisiv viaţa şi cariera universitară“, a mai spus Gabriela Anghelache.

Preşedintele CNVM a fost susţinută până acum de PSD. Nu a făcut nici un demers în scopul nominalizării.

Dintre problemele pe care şi-ar dori să le găsească rezolvarea,  „cea mai urgentă problemă este clarificarea statutului pieţei Rasdaq la Bursa de Valori Bucureşti, mai ales acum, după ce Curtea Europeană de Justiţie şi-a făcut cunoscută poziţia potrivit căreia această piaţă nu este una reglementată“, a mai spus Gabriela Anghelache.

De statutul pieţei Rasdaq depind portofoliile a zeci de fonduri de investiţii, inclusiv ale marilor societăţi de investiţii financiare (SIF). O piaţă reglementată este aceea în care companiile listate corespund unor criterii destul de severe, iar evaluarea companiilor de pe Rasdaq s-ar modifica dramatic, dacă această  piaţă nu ar mai fi considerată „reglementată“.

Un alt membru al CNVM, Bogdan Chetreanu, a spus relaxat că nu are mari şanse să fie nominalizat, pentru că partidul care l-a susţinut (PRM) nu mai este în Parlament. Nici el nu a făcut demersuri pentru a obţine nominalizarea. Şi atunci, ce proiecte are, în acest caz?

„Vom vedea… Până la toamnă mai este timp mult“, a răspuns Chetreanu.

În anii 2006 – 2007, mandatele a trei comisari, inclusiv preşedintele, au fost  prelungite ad- hoc de trei ori înainte de a fi reînnoite conform legii.

 Ceilalţi membri ai CNVM nu au putut fi contactaţi, iar Comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor începuse deja weekendul.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...