Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie

Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, de legislatura a XI-a, rezultat în urma alegerilor legislative anticipate din 11 iulie pentru luni, 26 iulie, conform unui anunţ făcut de Maia Sandu pe pagina sa oficială de Facebook.
AGERPRES - vin, 23 iul. 2021, 20:49
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie

„Am semnat, acum câteva clipe, Decretul de convocare a Parlamentului Republicii Moldova de Legislatura a XI-ea. Prima şedinţă a noului legislativ va avea loc luni 26 iulie. Urmează alegerea organelor de conducere şi de lucru ale Parlamentului şi învestirea unui nou guvern. Problemele sunt multe şi complexe, nu avem timp de pierdut. Sper ca noul Parlament va reuşi să recupereze rapid încrederea cetăţenilor în aceasta instituţie importantă prin decizii corecte şi curajoase, care vor opri corupţia şi vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale oamenilor”, a scris ea.

Decizia sa intervine la câteva ore după ce Curtea Constituţională a validat scrutinul şi mandatele celor 101 de deputaţi.

Curtea Constituţională a confirmat vineri rezultatele alegerilor parlamentare anticipate şi a validat mandatele de deputaţi ale celor trei formaţiuni care au intrat în noul legislativ: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proprezidenţial), Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BeCS, al lui Igor Dodon şi Vladimir Voronin) şi Partidul Şor, al controversatului om de afaceri Ilan Şor, fost primar de Orhei. El a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Curtea nu a constatat încălcări majore care să fi influenţat rezultatele alegerilor, informează Radio Chişinău.

Prin urmare, Curtea a confirmat că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost organizate şi desfăşurate într-un mod corect, prin sufragiu universal, egal, secret şi liber exprimat, a declarat preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, într-o conferinţă de presă după şedinţa la care au fost confirmate rezultatele alegerii parlamentului de legislatura a XI-a, transmite IPN.

În conformitate cu rezultatele scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie, PAS a obţinut 63 din cele 101 mandate de deputat, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor – 32 de mandate, iar Partidul Şor – 6.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...