Înapoi la muncă: încep negocierile la Comarnic-Braşov şi e termen limită pentru Piteşti-Craiova

Premierul Victor Ponta a anunţat că astăzi încep negocierile pentru încheierea contractului de construcţie a autostrăzii Comarnic - Braşov. Tot astăzi este termenul limită de depuneri de oferte pentru Piteşti-Craiova.
Economica.net - mar, 07 mai 2013, 11:13
Înapoi la muncă: încep negocierile la Comarnic-Braşov şi e termen limită pentru Piteşti-Craiova

„Domnul Şova m-a înştiinţat că practic de mâine (miercuri – n.r.) încep negocierile care trebuie să finalizeze contractul pentru Comarnic – Braşov. La fel, suntem în fază avansată cu centura Sud a Bucureştiului şi cu autostrada Piteşti – Craiova. Deci, partea de infrastructură categoric trebuie îmbunătăţită”, a spus premierul.

CNADNR a primit oferte din partea unei companii din China şi a trei asocieri de firme pentru proiectarea, construcţia, finanţarea şi operarea tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, printre ofertanţi fiind şi companiile Vinci şi Aktor, care s-au retras din acest proiect în urmă cu trei ani.

Astfel, pe listă s-au înscris compania China Communications Construction şi asocierea formată din din firmele Spedition UMB şi Tehnostrade, asocierea formată din Vinci, Strabag şi Aktor, precum şi asocierea formată din Impregilo şi Salini.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia), a renunţat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie a autostrăzii pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării.

Tronsonul Comarnic-Braşov, cu lungime de 55 de kilometri, avea ca termen de realizare anul 2014. După finalizarea lucrărilor, statul român ar fi plătit în 26 de ani în total 4,8 miliarde de euro.

Tot mâine, este termenul limită de depunere a ofertelor pentru Autostrada Piteşti-Craiova, proiect considerat prioritar de actualul guvern. Autostrada va fi în parteneriat public- privat şi va avea costuri estimate de 1,5 miliarde de euro. 

Potrivit declaraţiilor recente ale primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, exproprierile ar urma să înceapă de la anul. 

În luna martie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a anunţat că vrea să contracteze prin concesiune construcţia şi operarea tronsonului Craiova – Piteşti, proiect estimat la 9 miliarde de lei, cu TVA (2 miliarde de euro), care va fi realizat ca drum expres sau autostradă.

Contractul de concesiune vizează proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea drumului expres sau autostrăzii Craiova – Piteşti, cu o lungime de 121,18 kilometri, care va traversa judeţele Argeş, Dolj şi Olt.
Opţiunea pentru varianta de drum expres sau de autostradă va fi luată în urma etapei de dialog competitiv cu candidaţii preselectaţi, se arăta atunci într-un anunţ al CNADNR.

Candidaţii trebuie să aibă o medie a cifrei de afaceri în domeniul de activitate aferent infrastructurii de transport rutier de minim 1,3 miliarde lei, pe ultimii trei ani (2010 – 2012), potrivit sursei citate.
Preţul ofertei va avea o pondere de 75%, în vreme ce nivelul calitativ, tehnic şi funcţional al soluţiei tehnice va conta în proporţie de 25%.

 

Te-ar mai putea interesa și
The Group a împlinit 20 de ani; publicitatea este creație!
The Group a împlinit 20 de ani; publicitatea este creație!
Agenția The Group, partener în România al Omnicom Group USA, aniversează 20 de ani de excelență profesională. Cu acest prilej, compania mulțumește pentru încredere tuturor Clienților și......
ING Bank premiază cu 60.000 de euro, în total, cele mai bune trei antreprenoare descoperite de bancă în programul She’s Next
ING Bank premiază cu 60.000 de euro, în total, cele mai bune trei antreprenoare descoperite de bancă în programul She’s ...
ING Bank România și Visa, în colaborare cu Impact Hub Bucharest, anunță cea de-a doua ediție a programului She’s ...
Anunţ de la Guvern despre resursele minerale, „comoara” ce poate scoate din criză ţara noastră
Anunţ de la Guvern despre resursele minerale, „comoara” ce poate scoate din criză ţara noastră
România ar putea să-şi reducă substanţial deficitul, dacă nu să trecem pe excedent cu ajutorul resurselor minerale ...
Cifră record în turism: Christian Tour Holding a încheiat 2024 cu afaceri de peste un miliard de lei
Cifră record în turism: Christian Tour Holding a încheiat 2024 cu afaceri de peste un miliard de lei
Christian Tour Holding, din care fac parte, în principal, tour-operatorul Christian 76 Tour, compania aeriană AnimaWings ...