Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul să rămână la 5%. Decizia se va lua în vară

Băncile care acordă credite prin programul Noua Casă au solicitat ridicarea plafonului de 70.000 de euro pentru creditele cu avans de 5%, a declarat pentru Economica.net, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Decizia însă va fi luată în vară, la rectificarea bugetară și în funcție de evoluția programului.
Andrada Ghira - joi, 28 mart. 2024, 22:06
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul să rămână la 5%. Decizia se va lua în vară

„Avem solicitări de la instituțiile financiar bancare de ridicare a plafonului. Propunerea instituțiilor bancare este să se alinieze la plafonul de 120.000 de euro. Practic o aliniere la codul fiscal și la cota redusă a TVA de 9%. Avansul va rămâne tot 5% și se vor putea cumpăra locuințe vechi și noi. E o propunere a sistemului bancar, iar decizia va fi luată după 1 iulie, în funcție de evoluția programului”, a declarat pentru Economica.net, Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM.

În prezent, plafoanele maxime ale garanțiilor sunt de până la 60% pentru locuințele noi, de până în 140.000 de euro, pentru care avansul este de 15% și garanții de până la 50% pentru creditele de până la 70.000 de euro, pentru locuințe vechi și noi, cu un avans de 5%.

Dacă propunerea din partea băncilor va fi aprobată, atunci mai mulți tineri se vor încadra în program și vor putea cumpăra locuințe mai mari și mai scumpe.

În ultimii ani, prețurile la locuințe au tot crescut, iar apartamentele noi cu trei camere sar cu bine pragul de 70.000 de euro. Spre exemplu, prețul mediu cerut al unui apartament cu trei camere în București a fost 118.000 de euro în luna ianuarie, potrivit datelor portalului Anunțul.ro. Pentru un apartament cu două camere, prețul mediu cerut a fost de 81.500 de euro.

Și nu în București sunt cele mai scumpe locuințe. Cluj-Napoca a depășit de mult Capitala la acest capitol, și mai nou și Brașov, acolo unde prețul mediu de vânzare este de 1.647 de euro/mp util, potrivit Imobiliare.ro. Există, însă, zone unde media urcă până în jurul valorii de 1.800 de euro/mp util. Apartamentele din București se vând, în schimb, cu 1.581 de euro/mp util, deși sunt cu aproximativ 5% mai scumpe decât acum doi ani.

Tranzacții în creștere

Chiar dacă de la 1 ianuarie s-a majorat TVA de la 5% la 9%, tranzacțiile continuă să fie pe plus, potrivit datelor analizate de Economica.net. Astfel, în primele două luni din acest an s-au înregistrat mai multe tranzacții cu unități individuale față de aceleași luni din 2023.

Comisioane mai mici pentru Noua Casă

Luna trecută, Ministerul Finanțelor a aprobat un plafon în valoare de un miliard de lei, alocat celor 16 bănci înscrise în program.

Anul acesta, comisioanele de administrare au fost reduse cu 50% (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției). O altă modificare adusă ediției din acest an este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă.

Prezent ieri, 28 martie, la un eveniment pe teme bancare, Dumitru Nancu a declarat că în prima lună de când este operațional programul au fost acordate 100 de garanții, dar și că speră ca anul acest plafon să fie epuizat. Spre comparație, anul trecut au fost acordate doar 1.940 de garanții, în valoare totală de 245,7 milioane de lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485,5 milioane de lei.

Anul trecut, programul a fost accesat de tineri cu vârste cuprinse între 26 și 35 ani, care și-au cumpărat apartamente cu suprafețe cuprinse între 50 și 100 mp, ale căror prețuri erau cuprinse în intervalul 50.000 – 100.000 de euro.

„Este prima lună, oamenii îşi caută case, mai ales şi apetitul pentru finanţare şi pentru investiţii acum e mai scăzut deoarece la graniţă avem un război. Dar noi considerăm că acest plafon de garantare va fi epuizat”, a spus Dumitru Nancu, la conferinţa cu tema: „Asigurări. Politici prezente şi viitoare”, citat de Agerpres.

Nancu a mai spus că, se înregistrează o creştere de 10% față de anul trecut, însă faţă de 2021 programul este la jumătate.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...